1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ammattiryhmät

Vapaat ammattiryhmät murroksessa

Vapailla ammattiryhmillä menee hyvin. Vuosikausia jatkunut vastakkainasettelu laitosteattereiden ja niiden ulkopuolella olevien ammattimaisten teatteriryhmien välillä on päättymässä ja ryhmiä tulee jatkuvasti lisää.

Miimikkopari Bodecker & Neander vauhdissa Silence -esityksen kahvilatarinassa. Kuva: YLE / Tuuli Liekari

Teatterifestivaali Lainsuojattomat valloittaa parhaillaan Poria. Festivaali onkin oiva osoitus vapaiden ammattiryhmien aseman parantumisesta.

- Kun 10 vuotta sitten perustimme tätä festivaalia, väitimme, että vapaiden ryhmien hyvinvointi on suomalaisen teatterin etu. Vasta nyt, 10 vuoden jälkeen, se on tunnistettu ja asialle vihdoinkin tehdään jotain, sanoo festivaalin perustamisessa mukana ollut näytelmäkirjailija ja ohjaaja Jari Juutinen.

Lainsuojattomilla on suuri vaikutus vapaiden ammattiryhmien asemaan. Festivaali tekee kenttää tunnetuksi ja auttaa ryhmiä tutustumaan toisiinsa.

- Ihmiset ehtivät muutaman päivän aikana näkemään, millainen vapaa kenttä on. Täällä syntyy myös paljon yhteistyöprojekteja vapaiden ammattiryhmien välillä, kertoo festivaalin johtaja Angelika Meusel.

Festivaali kerää yhteen valtavan joukon huippuluokan esiintyjiä. Yksi niistä on saksalainen miimikkopari Bodecker ja Neander, joka kiittelee festivaalia.

- Festivaali viettää juhlavuottaan ja sen tekijät ovat selkeästi tottuneet järjestelemään montaa asiaa samanaikaisesti. Olemme tunteneet olomme kotoisiksi ja olemme todella iloisia saadessamme esiintyä täällä, Alexander Neander kiittelee.

Miimikkopari esiintyy tänään kello 19.00 Porin teatterin pienellä näyttämöllä.