Lauritsalan koulussa vatsatautiepidemia

Lappeenrannan Lauritsalan koulussa on todettu tänään vatsatautiepidemia. Vatsavaivat johtuvat todennäköisesti tänään koulussa tarjotusta ohrapuurosta.

Kuva: YLE/Etelä-Karjala

Rehtori Jaakko Kososen mukaan noin puolet yläkoulun 450 oppilaasta on lähetetty kotiin vatsavaivojen vuoksi. Koululta on oltu yhteydessä terveyskeskukseen ja terveysvalvontaan. Kaupungin terveysvalvonta selvittää, johtuuko epidemia kouluruuasta. Koulussa on tänään tarjottu kebabkiusausta ja ohrapuuroa mehukeiton kera.

Ruoka on valmistettu Lauritsalan koulun omassa keittiössä. Sekä valmiista ruoasta että raaka-aineista on otettu näytteet. Ruokanäytteiden bakteeritulokset saadaan nopeasti, mutta virusnäytteiden analysointi kestää toista viikkoa.

-Tällä hetkellä epäilyksen alaisena on ohrapuuro, jonka hajussa ja ulkonäössä todettiin poikkeamia. Raaka-aineet ovat kaikki olleet asianmukaisella päiväyksellä, ja ruoanlaittoprosessi on ollut samanlainen kuin aina ennenkin, sanoo Lappeenrannan ruokapalvelupäällikkö Elina Särmälä.

Samaa ohrapuuroerää on saattanut mennä myös Mustolan ja Muukonniemen alakouluihin. Lauritsalan koulukeskuksessa sijaitsevan Luukkaan alakoulun oppilaat ovat syöneet eri erässä valmistettua ohrapuuroa.

Särmälän mukaan tilanne on äärimmäisen poikkeuksellinen.

- Tämä on ensimmäinen kerta, kun tällaista tapahtuu 15 vuoden työurani aika, toteaa Särmälä.

Oppilaat ovat saaneet koulusta toimintaohjeet sen varalle, että oireet pahenevat tai lisäoireita ilmenee. Ruokamyrkytyksen oireet saattavat kestää muutaman tunnin, jonka jälkeen oireiden pitäisi hävitä. Tartuntavaaraa ei ole. Hoidoksi riittävät normaalit vatsataudin hoito-ohjeet, nesteet ja lepo.

Jos oireet jatkuvat tai pahenevat (ripuli, oksentelu), viikonloppuna tulee ottaa yhteys keskussairaalan päivystyspoliklinikalle puh. 05 611 5743 lisäneuvoja varten. Oireiden jatkuessa pyydetään maanantaina ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen puh. 05 616 4567.