Lintu avaa Filharmonian syksyn

Tampere Filharmonia on siirtynyt Hannu Linnun aikaan. Uuden taiteellisen johtajan kausi alkoi elokuussa.

Hannu Lintu
Hannu Lintu johtaa orkesteria.
Hannu Lintu johtaa Tampere Filharmoniaa harjoituksissa.YLE / Jan Hynnä

Tampere Filharmonia on siirtynyt Hannu Linnun aikaan. Lintu aloitti taiteellisena johtajana elokuussa, ja johtaa perjantai-iltana syyskauden avajaiskonsertin.

Hannu Lintu tuntee Tampereen orkesterin ennestäänkin, sillä hän on vieraillut täällä kapellimestarina. Lintu sanoo, että hänen kaudellaan kuullaan paljon muun muassa laulua, wieniläisklassikoita ja romanttisia orkesteriteoksia, mutta runsaasti myös nykymusiikkia.

Uusi taiteellinen johtaja aikoo jatkaa tamperelaiskuulijoille tuttua linjaa, jossa samassa konsertissa soivat sulassa sovussa sekä perinteinen että uusi musiikki.

- Kyllä paljon ehdotetaan, että ettekö voisi soittaa klassisia yhdessä konsertissa ja sitten uutta musiikkia toisessa. Mutta se on juuri sitä mitä haluan varoa, koska mielestäni nykymusiikki on niin iso osa sitä mitä tämä maailma nykyään on. En pystyisi elämään ilman sellaista järjestelyä.

- Täällä Tampereella on pitkään tehty niin ja se on yksi syy, minka vuoksi minua kiinnosti tulla tänne, sanoo Lintu.

Klasin ja Storgårdsin jälkeen

Hannu Lintu seuraa taiteellisena johtajana John Storgårdsia, jonka Tampereen kausi alkoi 2006. Häntä ennen taiteellisena johtajana oli vuodesta 1998 alkaen Eri Klas, joka on sittemmin nimetty myös Tampere Filharmonian kunniakapellimestariksi.

Eri Klasin kaudella Tampereen kaupunginorkesterista tuli Tampere Filharmonia, ja orkesteri kasvoi soittajien määrällä laskettuna täysmittaiseksi sinfoniaorkesteriksi. Lähes sadan soittajan Tampere Filharmonia on ainoa täysmittainen sinfoniaorkesteri pääkaupunkiseudun ulkopuolella; maan suurimmat orkesterithan ovat Suomen Kansallisoopperan orkesteri ja Helsingin kaupunginorkesteri, joissa molemmissa on yli sata soittajaa. Radion sinfoniaorkesteri puolestaan on samaa kokoluokkaa kuin Tampere Filharmonia.

Lähteet: YLE Tampere / Reija Grönroos