1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi vie maailmalle uutta hiilidioksiditekniikkaa

Suomi pyrkii uuden keruu- ja varastointiteknologian vientimarkkinoille. Kehitteillä oleva hiilidioksidin keruu- ja varastointitekniikka voisi energiajärjestö IEA:n mukaan ratkaista noin viidenneksen maailmanlaajuisista päästövähennystavoitteista vuoteen 2050 mennessä.

tiede
Havainnekuva merenpohjan kerrostumista, joihin talteenotettua hiilidioksidia voidaan pumpata ja säilyttää.
StatoilHydro

YLEn Aamu-tv:ssä vierailleet VTT:n asiakaspäällikkö Matti Nieminen ja ilmastoasiantuntija Oras Tynkkynen uskovat, että Suomella on mahdollisuus pysyä hiilidioksidin talteenottoteknologian kehityksen eturintamassa. Suomessa koko teknologiasta tutkitaan pientä siivua.

- Suomessa on perinteisesti osattu polttotekniikoiden hallinta. Tässä ikään kuin jatketaan samalla linjalla mutta viedään osaamista hieman eteenpäin. Mikäli teknologiapanostuksia jatketaan, meillä on mahdollisuus saada uusi vientituote, uskoo hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen.

Teknologian kehittäminen on vielä alkutekijöissään, mutta meneillään on kiivas kehitysvaihe. Suurimmat panostukset hiilidioksidin keruuteknologiaan sijoittaa Yhdysvallat. Lisäksi EU:ssa panostetaan tutkimukseen huomattavasti. Talteenottoteknologiasta odotetaan merkittävää hyötyä ensisijaisesti suurissa kiivihiilen kuluttajamaissa, kuten Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

- Heidän houkutuksenaan on käyttää mittavia ja edullisia kivihiilivarantoja loppuun asti. Ilman uutta teknologiaa kivihiiltä ei voida polttaa ilman, että ilmastoa kuormitetaan täysin kestämättömästi, Tynkkynen arvioi.

Varastot meren pohjaan

Ensimmäisiä käytännön malleja hiilidioksidin varastoinnista on käytössä öljynporauslautoilla. Talteen otettu hiilidioksidi varastoidaan meren pohjakerroksiin, millä helpotetaan samalla öljyn ja kaasun keruuta.

- Tällä hetkellä näkemys on, että varastointi meren pohjakerroksiin on turvallista. Kansainvälisistä säädöksistä on tehtävä tiukat, jotta turvallisuus taataan, sanoo VTT:n asiakaspäällikkö Matti Nieminen.

Toistaiseksi hiilidioksidin talteenoton kustannukset eivät houkuttele sen laajamittaisempaan käyttöön. Myös ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet talteenottojärjestelmää.

- Ympäristöjärjestöjen huoli liittyy siihen, että nyt tulisi hyödyntää olemassa olevia keinoja päästöjen vähentämiseksi, eikä pohtia sitä, mitä tehdään parinkymmenen vuoden päästä. Uuden teknologian kehittäminen ja nykyisten keinojen hyödyntäminen eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois, sanoo hallituksen ilmastoasiantuntija Oras Tynkkynen.

- Keruuteknologian hinta laskee kehityspanostusten myötä. Samaan aikaan päästökaupan kustannukset yrityksille kallistuvat. Hiilidioksidin talteenotto on 2020 - 2030-luvuilla jo kohtuullisen houkutteleva päästöjen vähennyskeino yrityksille, Tynkkynen uskoo.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi