Kassoilta jyrkkä ei Kalliksen ehdotukselle

Työttömyyskassat tyrmäävät kansanedustaja Bjarne Kalliksen (kd.) ehdotuksen nopeuttaa työttömyyspäivärahojen käsittelyä ottamalla käyttöön viivästyskorko.

talous

Työttömyyskassojen yhteisjärjestön puheenjohtaja Ranja Nenonen sanoi YLE Uutisille, että viivästyskorkojen käyttöönotto tietäisi vain lisätyötä kassoille ja se pidentäisi entisestään päivärahojen käsittelyaikaa.

- Ruuhkat johtuvat työvoimapulasta. Ammattitaitoista työvoimaa ei ole noin vain saatavilla, hän huomautti.

Kassoihin on palkattu runsaasti uutta työvoimaa sitä mukaan kun työttömyys on lisääntynyt. Nenosen mukaan uusien työntekijöiden opettamiseen menee kuitenkin aikaa, sillä työttömyysturvalaki on mutkikas kokonaisuus opeteltavaksi. Kun kassojen henkilökunta joutuu opettamaan uusia työntekijöitä, se on pois hakemusten käsittelystä.

- Jos kassoissa olisi vielä laskettava jäsenille maksettavia viivästyskorkoja, hakemusten käsittelyajat vain pitenisivät, hän huomautti.

Nenosen arvion mukaan työttömyyskassoissa on tätä nykyä noin 1 000 työntekijää, mutta tarkka määrä selviää meneillään olevassa kyselyssä. Vuoden vaihteessa kassoissa oli noin 800 työntekijää.

Jopa useampien kuukausien käsittelyajat ovat tällä hetkellä teollisuuden tai siihen kytkeytyvien toimialojen kassoilla, koska näillä aloilla työttömyyskin on lisääntynyt eniten.

Nenonen on Tehyn työttömyyskassan johtaja. Kassa käsittelee työttömyyspäivärahahakemukset 2 viikossa. Työttömiä on ollut vielä vähemmän kuin viime vuonna.

Lähteet: YLE Uutiset