Pohjoisen sotilassoittajat Punaisella torilla

Pohjois-Suomen Suomen sotilassoittokunnat esiintyvät Moskovan Punaisella torilla tänään lauantaina. Lapin ja Pohjan sotilassoittokunnat ovat mukana Moskovan kansainvälisillä sotilasmusiikkifestivaaleilla. Kaikkiaan festivaaleille osallistuu yli tuhat sotilassoitajaa yhdeksästä maasta. Pohjoissuomalaiset soittajat ovat mukana Punaisen torin avajaisissa.

sotilasmusiikki

Lapin ja Pohjan sotilassoittokunnilla on lisäksi oma konsertti keskustan historiallisessa Izmailovskin puistossa ensi sunnuntaina.

Mittavassa Moskovan konsertissa esiintyy yli 1000 sotilasmuusiikkoa yhdeksästä eri maasta. Festivaalin suojelija on Venäjän presidentti Dmitri Medvedev.

Kremlin Spasskajan tornin mukaan nimetty "Spasskaja basnya" -festivaali kerää festivaalin keskeisimmälle tapahtumapaikalle, Punaiselle torille, sotilassoittokuntia Suomen lisäksi muun muassa Intiasta, Israelista, Kiinasta, Italiasta, Ranskasta ja Venäjältä. Avajaiset järjestetään Moskovan kaupunkipäivänä lauantaina 5.9. ja pelkästään Punaiselle torille odotetaan yli 7000 kuulijaa.

Avajaisten solistina kuullaan muun muassa ranskalaista Mirelle Mathieuta, jota säestävässä orkesterissa ovat myös suomalaiset soittokunnat Lapin sotilassoittokunta Rovaniemeltä ja Pohjan sotilassoittokunta Oulusta. Festivaalin ehdoton supertähti on sopraano Anna Netrebko, joka ennakkotietojen mukaan esiintyy oopperakonsertissa 6. syyskuuta.

Pohjan ja Lapin sotilassoittokunnista yhdistetyn soittokunnan kuviomarssiohjelma on koottu monipuolisista ja uniikeista aineksista; kokonaisuutta kehystävät suomalaiset marssit, joiden keskelle suomalaisen kansanmusiikin ja saamelaisen kulttuurin sävyjä tuovat Maria Kalaniemen "Ahma" sekä Seppo "Paroni" Paakkunaisen "Ruska".

Jälkimmäisessä teoksessa solisteina kuullaan lauluyhtye Angeleita ja Ahmassa solistina soittaa nokkahuilulla Eero Saunamäki, joka soittokunnan riveissä esiintyy saksofonistina.

Sotilassoittokunnat esiintyvät festivaalilla Punaisen torin tattoo-esitysten lisäksi myös muun muassa avajaisparaatissa Moskovan pääkatu Tverskajalla sekä ulkoilmakonsertein eri puolilla Moskovaa. Lapin ja Pohjan sotilassoittokunnalla on oma konsertti keskustan historiallisessa Izmailovskin puistossa sunnuntaina 6. syyskuuta.

Suomalaista sotilassoittokuntaa Moskovan sotilasmusiikkitapahtumassa johtavat Lapin sotilassoittokunnan päällikkö musiikkimajuri Juha Tiensuu sekä Pohjan sotilassoittokunnan päällikkö musiikkiyliluutnantti Jaakko Nurila. Lisäksi suomalaisvärejä Punaisen torin festivaalikonserteissa edustaa puolustusvoimien ylikapellimestari, musiikkieverstiluutnantti Elias Seppälä.

Sotilasmusiikkifestivaali Punaisella torilla järjestetään nyt toista kertaa. Edellisellä kerralla, vuonna 2007, ei tapahtumassa ollut suomalaisedustusta.

Lapin ja Pohjan sotilassoittokunnat raportoivat Moskovan tunnelmista ja tapahtumista 3.9. lähtien osoitteessa www.mil.fi/sotilasmusiikki/ (siirryt toiseen palveluun). Matkapäiväkirja avautui elo-syyskuun vaihteessa.

Lähteet: YLE Lappi