1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksassa uusiutuva energia työllistää pian enemmän kuin autot

Saksassa uusiutuviin energiamuotoihin liittyvä teollisuus kasvaa voimakkaasti. Auringolla, tuulella ja biomassalla tuotettavan energian parissa työskentelee jo neljännesmiljoona saksalaista. Alan ennustetaan työllistävän lähivuosina enemmän ihmisiä kuin Saksan autotehtaiden.

Ulkomaat
Kuva asennustyöstä
Aurinkopaneelitehtaalla kotelon pohjalle asennetaan lämmöneristettä ja seuraavaksi tämän päälle valoa keräävä osa.YLE

Nykyisellä tahdilla vuosikymmenen kuluttua jo puolet Saksassa käytettävästä energiasta tuotetaan tuulella, vesivoimalla, biomassalla ja auringolla.

Saksan valtio tukee voimakkaasti uusiutuvien energiamuotojen käyttöä saadakseen kuluttajat innostumaan. Parhaaksi porkkanaksi on osoittautunut kohta vuosikymmenen voimassa ollut laki: hallitus maksaa tukiaisia aurinko- ja tuulisähkölle sekä biomassalla tuotetulle energialle pitääkseen hinnan vakaana.

Lainaa aurinkopaneeleihin

Valtiolliselta kehityspankilta voi saada myös halpakorkoista lainaa vaikkapa aurinkopaneelien hankkimiseen. Marburgilainen Tino Lübeck osti aurinkopaneelit taloonsa viisi vuotta sitten tuottamaan sähköä ja lämmittämään vettä.

- Säästän energiakuluissa 30-40 prosenttia, Lübeck laskee ja sanoo, ettei ole katunut paneeliostoksiaan.

Jo nyt Saksassa uusiin rakennuksiin pitää asentaa aurinkopaneelit tai huolehtia muuten ekologisuudesta. keskisaksalainen Marburgin kaupunki pyrkiikin edelläkävijäksi määräämällä aurinkopaneelit pakollisiksi.

- Haluamme käyttää lämpöä järjestelmällisemmin hyväksi. On toimittava nopeasti, sillä öljyn hinta nousee. Tarvitsemme kaikille katoille laitteet lämmitystä varten, Marburgin teknisen toimen johtaja Fritz Kahle perustelee.

Aurinkopaneelit kasvava bisnes

Wagner & kumppanit on Saksan ensimmäisiä aurinkopaneelien valmistajia - yhtiö täytti juuri 30 vuotta. Frankfurtin lähellä sijaitsevassa aurinkopaneelitehtaassa fysiikanopiskelijoiden autotallifirmasta on kasvanut Saksan kolmanneksi suurin aurinkopaneelien tekijä. Sillä on toimipisteet myös Espanjassa, Ranskassa ja Italiassa.

Perustajiin kuuluva Peter Jacobs uskoo alaansa.

- Olen varma, että Saksa voi vielä vankentaa asemaansa maailman suurimpana aurinkoenergian laitevalmistajana. Toivottavasti poliitikot auttavat omilla päätöksillään. Olisi typerää luovuttaa johtoasema kiinalaisille tai muille, Wagner & kumppanien johtaja Jacobs sanoo.

Energia-ala autoalan ohi?

Uusiutuva energia on myös tärkeä työllistäjä, sillä siitä saa leipänsä jo neljännesmiljoona saksalaista. Professori Jürgen Schmid uskoo uusiutuvan energian työllistävään vaikutukseen. Hän johtaa uusiutuvien energiamuotojen tutkimuslaitosta Kasselin yliopistossa.

- Tällä tahdilla alalle tulee yli miljoona työpaikkaa. Eräiden tutkimusten mukaan koko ympäristöalasta tulee lähitulevaisuudessa tärkeämpi kuin autoteollisuudesta, IWES-instituutin professori Schmid sanoo.

Ydinvoima noussut taas pöydälle

Kuun lopun liittopäivävaalien lähestyessä Saksassa on virinnyt jälleen keskustelu siitä, mihin suuntaan Saksan energiantuotantoa pitäisi viedä. Saksan poliitikkojen vanha kiistanaihe, ydinvoima, on alkanut taas puhuttaa.

Nykyinen kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien yhteishallitus on pitänyt kiinni vanhasta päätöksestä, että Saksa sulkee ydinvoimalat noin vuoteen 2020 mennessä. Jos oikeisto voittaa vaalit, se aikoo pidentää nykyisten voimaloiden käyntiaikoja. Virallinen selitys on se, että Saksa tarvitsee lisää aikaa uusiutuvien energiamuotojen kehittämiseen.

Aurinko- ja tuulivoiman sekä biomassan ekspertti pitää väitettä virheellisenä. Professorin mukaan tekniikat on jo keksitty, siihen ei tarvita lisäaikaa.

- Mitä tarvittaisiin, olisi uusia ja vahvempia sähköverkkoja, joilla voidaan siirtää tasavirtasähköä tuhansia kilometrejä halki Euroopan. Varastotilaa luomusähkölle löytyisi norjalaisista vesivoimaloista vaikka koko Euroopan tarpeisiin, professori Jürgen Schmid korostaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Elina Ravantti, Marburg

Lue seuraavaksi