1. yle.fi
  2. Uutiset

Discoveryn avaruuskävelyllä hankaluuksia

Avaruussukkula Discoveryn astronautit ovat tehneet matkansa kolmannen ja viimeisen avaruuskävelyn Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä. Ruotsalainen Christer Fuglesang ja yhdysvaltalainen Danny Olivas asensivat seitsentuntisella kävelyllään uusia satelliittiantenneja sekä vetivät yhteyskaapelin avaruusaseman rakenteilla olevaan laajennusosaan.

Ulkomaat
Tämänkertaisen lennon ensimmäisellä avaruuskävelyn suorittivat astronautit Danny Olivas ja Nicole Stott.
NASA T.V./HANDOUT

Astronautit saavuttivat päätavoitteensa, mutta heillä oli myös hankaluuksia.

He eivät onnistuneet tekemään yhtä kaapelikytkennöistä. Lisäksi Fuglesangin kypärästä irtosi avaruuskävelyn lopulla kamera, jossa oli lamppu. Fuglesang määrättiin keskeyttämään avaruuskävelynsä, koska kypäräkameran valoa tarvitaan avaruudessa työskenneltäessä.

Syy kameran irtoamiseen ei ole vielä selvillä. Fuglesang epäilee, että hän on saattanut lyödä päänsä avaruuskävelyn aikana. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan vika voi myös olla kameran kiinnityksessä.

Discoveryn on määrä palata Maahan torstaina. Torstaina ISS:lle matkaa puolestaan ensimmäinen japanilainen rahtia kuljettava avaruusalus

Sukkulan mukana avaruusasema ISS:ltä palaa myös suomalaista syntyperää oleva yhdysvaltalainen astronautti Timothy Kopra, joka saapui ISS:lle jo aiemmalla sukkulalennolla.

Discoveryn miehistössä on Fuglesangin lisäksi kuusi yhdysvaltalaista. Avaruusasema ISS:llä on lisäksi yksi belgialainen, yksi kanadalainen, kaksi venäläistä ja kaksi yhdysvaltaista.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi