Automaattikassat tulossa ruokakauppoihinkin

Automaattikassat ilmestynevät lähivuosina myös ruokakauppoihin. Ainakin S-ryhmä suunnittelee itsepalvelukassojen käyttöönottoa. Muualla maailmassa automaattikassat ovat yleisempiä - Suomessa niitä löytyy vasta muutamasta paikasta.

talous
Asiakkaita Ikean automaattikassalla.
YLE

Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa automaattikassoja on ollut tavallisissa ruokakaupoissa jo pitkään. Suomessa niitä on toistaiseksi vasta kolmessa Ikea-tavaratalossa. Palvelupäällikkö Camilla Weurlanderin mukaan kokemukset ovat olleet hyviä, vaikka suomalaisia onkin jouduttu automaattien äärelle houkuttelemaan.

- Lisää automaattikassoja ei enää nykyisiin tavarataloihin ole tulossa. Itse uskon, että ne tulevat vähitellen Suomessa myös ruokakauppohin, Weurlander sanoo.

Suunnitelmia on ainakin S-ryhmällä, joka aikoo ensi vuoden aikana selvittää, kannattaako itsepalvelukassat ottaa käyttöön myös Suomessa. Myös Ruokakeskossa sekä Siwoja ja Valintataloja pyörittävässä Suomen Lähikaupassa arvioidaan automaattimaksamisen yleistyvän lähivuosina ruokakaupoissa, mutta mitään konkreettisia suunnitelmia niillä ei ole.

Säästöjä pitää tulla

Sekä K- että S-ryhmässä on takavuosina kokeiltu automaattimaksamista. Molemmat luopuivat kokeilusta, koska asiakkaat eivät vielä silloin aiheesta innostuneet.

- Asiakkailla on kyllä haluja kokeilla, ja nykyään automaatilla maksaminen voi muutenkin olla rutinoituneempaa kuin aiemmin, sanoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Jukka Ojapelto.

Kauppa kuvailee automaatteja "asiakkaille tarjottavaksi lisäpalveluksi", mutta ilman selviä säästöjä ei asiakkaita panna palvelemaan itseään. 1990- ja 2000-luvun kokeilut kaatuivat muun muassa siihen, ettei niissä jääty voiton puolelle.

Ihmiset lukivat tuotteiden viivakoodeja useampaan kertaan tai eivät välttämättä ollenkaan. Varkauksia sattui, eivätkä pistokokeet olleet mukavia. Henkilökuntaakaan ei välttämättä pystytty vähentämään, kun jonkun piti koko ajan vahtia tai neuvoa.

Kaksi tyyliä tarjolla

Viime vuosina automaattikassojen tekniikka on parantunut selvästi, ja muun muassa varkauksia vastaan pystytään suojautumaan aiempaa paremmin.

Maailmalla ovat viime aikoina eniten yleistyneet varsinaiset automaattikassat, joissa ostokset kerätään koriin tai kärryyn ja skannataan vasta kassalla.

Toinen vaihtoehto on kulkea kaupassa viivakoodinlukijan kanssa ja kerätä tuotteiden tiedot jo ostoksia tehdessä, jolloin tavaroita ei tarviste kassalla enää purkaa ja pakata uudelleen.

Esimerkiksi S-ryhmä ei ole vielä päättänyt, kumpaa tyyliä se lähtee Suomessa kokeilemaan.

Perinteiset kassat pysyvät

Kukkuraisen kärryn kanssa ei automaattikassalle Ikeassa pääse. Maksettavia tuotteita saa olla korkeintaan 15, koska muuten niiden siirtely edestakaisin on liian hankala.

Ruokaupassa automaattikassan käyttö ei välttämättä suju yhtä jouhevasti, koska ostettavat tuotteet ovat pieniä ja niitä on paljon.

Kaikki isot ketjut arvioivat automaattikassojen rantautuvan Suomeen lähivuosina, mutta vain perinteisten kassojen rinnalle.

- Niillä ei voi korvata kassoja kokonaan, mutta ne voivat olla hyvä lisä käyntipiikkien aikaan, sanoo johtaja Niclas Ahlbom Suomen Lähikaupasta.

Lähteet: YLE Uutiset