Tervo asetti poliitikot naurutalon peilin eteen

Kirjailija Jari Tervo ei ole kiinnostunut kohukirjailijan leimasta. "Pelkkä 'kirjailija' riittäisi", Tervo sanoi Aamu-tv:n haastattelussa. Poliittinen satiiri Koljatti pääsi otsikoihin jo julkaisupäivänään.

kulttuuri
Jari Tervon Koljatti-kirja
YLE

Teoksen päähenkilöt ovat Suomen poliittista johtoa ja suurimmalla osalla henkilöhahmoista on todelliset nimet. Pääministerin nimeksi on tosin vaihtunut Lahnanen.

Jari Tervo on yllättynyt romaanista nousseesta kohusta.

- Kirjakaupat aukesivat kello yhdeksän. Jo 9.30 oli netissä satoja vankkoja mielipiteitä kirjasta. Suomalaiset ovat todella nopeita lukijoita, kirjailija sanaili.

Tervo muistuttaa, että satiirin kohteiksi ilmoitetut henkilöt, kuten ministerit Matti Vanhanen ja Mauri Pekkarinen, ovat kertoneet julkisuudessa, ettei heillä ei mitään kirjaa vastaan eivätkä he ole närkästyneet siitä. Kirjailijan mielestä näin pitää ollakin.

- Mitä se kertoo Suomesta, että satiirin kohteena olevat henkilöt eivät pahoittele vaan pitävät sitä osana demokraattisen valtion sananvapautta. Mutta iltapäivälehdet juoksevat ympäriinsä kauhistelemassa pilkkakirvestä! No, lehtiä on myytävä.

Ivallinen tyyli ei välttämättä kerro kirjailijan sisimmästä

Tervo jatkoi Aamu-tv:ssä tiedotusvälineiden suomimista päivittelemällä nykyisiä tapoja otsikoida.

- Esimerkiksi Täällä Pohjantähden alla -teoksessa kipakka suojeluskuntalainen ruustinna sanoo, että "punaiset ovat eläimiä". Jos tuo kirja ilmestyisi nykyaikana, media kärjistäisi sen otsikoissaan kirjailijan mielipiteeksi tyyliin "Väinö Linna: Punaiset ovat eläimiä."

Koljatin tyyli on satiiri, vanha kirjallisuuden laji.

- Ei pitäisi sotkea keskenään tyylilajin piirteitä ja kirjailijan oletettuja luonteenpiirteitä.

Tervo myöntää myös hankaluuksia piikikkäässä kirjoitusperinteessä. Hän muistuttaa vanhan käsityksen satiirista olevan se, että epäkohtia osoitelleen tarinan lopussa pitäisi ilmoittaa, miten asiat olisivat "hyvin". Tarjottu ohjenuora on voinut olla esimerkiksi kristilliset arvot.

- Nykyaikana on vaikeaa näyttää satiirin lomassa, mikä sitten olisi se oikea suunta kansalle.

Kirjailija Jari Tervon mielestä voimasuhteita pitää silti pöyhiä, sillä Suomi "on pokkuroinnin ja liehakoinnin maa". Satiirissa kohde tehdään liioittelemalla oikeanoloiseksi ja todennäköiseksi.

- Halusin nostaa yleisön ja päättäjien eteen peilin. Nimittäin Linnanmäen peilin!

Lähteet: YLE Uutiset