Vammautunut yrittäjä on taistellut vakuutusrahoista yli vuosikymmenen

Nyt viisikymppisen yksityisyrittäjän "Matin" työura katkesi pyörälenkillä sattuneeseen onnettomuuteen eräänä kauniina päivänä kaksitoista vuotta sitten. Ilmalennosta alkoi jo yli kymmenen vuotta kestänyt oikeustaistelu.

Kotimaa
Mies seisoo vajan ovella
Työkyvyttömyyseläkkeellä olevia kannustetaan työhön.Mikko Haapanen / YLE

- Olin iltapäivällä fillarilenkillä. Ajoin kiveä päin, lensin tangon yli ja löin pään katuun.

Matti alkoi kärsiä sekavaa käytöstä aiheuttavista oireista, jotka häiritsivät pahasti työntekoa. Aluksi häntä neuvottiin lepäämään, mutta oireet pahenivat ja työnteko kävi mahdottomaksi.

- Hommat alkoivat kärsiä. Jäin aikataulusta jälkeen ja tuli vähän huolimatonta työtä, kun ei nähnyt. Tuntui, että pää on ihan sekaisin. Sitä saattoi yrittää ulos rakennuksen väärästä päästä.

Vakuutusyhtiö ei usko vammaan

Jatkotutkimuksissa useat lääkärit totesivat, että Matilla on pyöräonnettomuudesta johtuva aivovamma. Vakuutusyhtiö ei tätä usko, eikä siksi maksa korvausta yrittäjän lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta.

- Vakuutusyhtiö on väittänyt, että minulla on jokin muu sairaus. Mutta ne eivät ole kertoneet mikä. Sitä ei ole löytynyt, Matti huokaa.

Vakuutusoikeus on asettunut vakuutusyhtiön kannalle, vaikka useat neurologit ovat todenneet, että päävamma johtuu pyöräilyonnettomuudesta. Mitään kunnollisia perusteluja Matti ei vakuutusoikeuden kannalle ole mielestään saanut.

Matti sanoo elävänsä nyt noin tuhannen euron työkyvyttömyyseläkkeellä. Yrittäjänä hänellä olisi ainakin teoreettisesti huomattavasti paremmat tulot. Matin mielestä vakuutusyhtiön pitäisi korvata hänelle menetykset.

- Normaali vuosiansio on jäänyt saamatta. Jos lähdetään markka-ajalta, toistakymmentä tuntia päivässä työtä tekevän yrittäjän minimivuosiansio on sellaiset 150 000 (25 228 euroa). Kun lasketaan siihen kymmenen vuotta ja korot päälle, niin sehän tekee jo hirveästi.

Herää siis epäilys, että vakuutusyhtiöllä on motiivi harata vastaan. Matti tuntee syvää epäluottamusta myös vakuutusoikeutta kohtaan. Hän uskoo, että käräjäoikeudessa kiista olisi voitettu "ajat sitten".

- Vakuutusoikeus on Suomen valtion hyväksymä vakuutusmafia.

Lähteet: YLE Uutiset / Mikko Haapanen