Stevia-ruukut viedään käsistä

Makeutusaineena tunnettu stevia on löytänyt tiensä monen keittiöön. Luontainen ja kaloriton vaihtoehto kiinnostaa kuluttajia.

Makeutusaineena tunnetusta steviasta on tullut kevään suosikkituote puutarhamyymälöissä. Steviaa myydään ruukuissa ja kasvit ovat paikoin loppuneet.

Terveystarkastajat käyvät joka viikko varmistamassa, ettei kasvia myydä elintarvikkeena. Puutarha-alan yrittäjä Mika Lassila painottaa, että stevian käytössä tarvitaan tarkkuutta, jos aikoo nauttia sitä suoraan ruukusta.

Kasvin alkuperä tulee selvittää. Lassila kertoo, että tavallisesti steviaa nautitaan kuivattuna. Lassila maistelee sitä myös suoraan ruukusta. Pienestä palasta tulee hetken päästä erittäin makea jälkimaku.

- Täytyy varmistaa aluksi ensinnäkin se, että kasvi on kasvatettu niin ilman torjunta-aineita. Meilläkin nämä on luomuna viljelty, joten ne ovat sillä lailla turvallisia. Se täytyy aina varmistaa ennen kuin mitään suuhunsa pistää. Yleensähän yrtit on aina kasvatettu niin, että niitä voi ihan suoraan käyttää.

Lassilan liikkeessä steviat on varustettu asianmukaisesti kyltillä, jossa lukee, ettei tuote ole elintarvike. Terveystarkastajat ovat tästä tarkkoja ja myös Lassila asettelee sanansa tarkoin, kun hän esittelee kasvia. Suurin stevia-kohu on ohi, mutta vieläkin kysymyksiä voi tulla.

- Kasvia myydään koristeeksi, mutta tieto on se, että se on hyvin makea. Kasveja on käytetty vuosituhansia erilaisiin käyttötarkoituksiin. Ihminen kasvattaa erilaisia kasveja ja käyttää niitä eri tavalla. Näinhän se aina on ollut, pohtii Lassila.

Terveysmarja goji kiinnostaa myös

Terveysvaikutteisten goji-marjojen taimet ovat käyneet myös hyvin kaupaksi kevään aikana. Yrittäjä Mika Lassila kertoo, että pienennäköisestä taimesta kasvaa melko suuri köynnöstävä kasvi ja satoa voi saada nopeastikin.

- Yleensä ohjeissa on, että kahden, kolmen vuoden päästä saa sadon, mutta tiedän, että on jo istutusvuonna saatu maistiaisia, kertoo Lassila.

Myös vanhoja vakiosuosikkeja suositaan. Mansikoista on tullut uusia lajeja, jopa ananaksen ja vadelmanmakuisia mansikoita.

- Niitä taimia lähetellään ympäri maata eli ne ovat olleet suosittuja.

"Kiva nauttia itse kasvatettua"

Parvekeviljely on entistä suositumpaa. Monet hankkivat esimerkiksi omilla jaloillaan seisovia kasvatuslaatikoita, joihin voi rakentaa yrttitarhan. Yrittäjä Mika Lassila ymmärtää kasvatusinnon.

- Onhan se kiva, kun saa nauttia jotain itse kasvatettua - on se on vaikka yhdessä ruukussa kasvatettu yrtti tai mansikka. On aika hieno juttu, kun ottaa sen sadon sieltä suuhunsa. Jos onnistuu vielä piirakan leipomaan siitä niin, onhan se kiva sanoa vieraille, että tämä on ihan minun itse kasvattamaani.