Nettiyleisö kummasteli poliisia valvovaa lakia

Poliisin tekemiä valeostoja ja soluttautumista rikollisryhmiin halutaan valvoa nykyistä tehokkaammin. Suunnitteilla olevan lain mukaan poliisi velvoitettaisiin pyytämään lupa salaisiin operaatioihin käräjäoikeudelta. Poliisin mielestä tämä vaikeuttaisi merkittävästi vakavien rikosten tutkintaa. Nettikommentoijat olivat pääosin uutta lakia vastaan, koska poliisin työn pelätään hidastuvan lain myötä.

Kotimaa

Osa nettiyleisöstä kannattaa poliisin toimien valvontaa. Ennakkovalvonnalla katsotaan olevan tärkeä tehtävä yhteiskunnassa, koska poliisin toimetkin tarvitsevat valtuutuksen. Lain vastustajat puolestaan pelkäävät, että kankea byrokratiaa hidastaa rikosten selvittämistä, jos lupa salaisiin operaatioihin heltiää vasta käräjäoikeudelta.

Nimimerkki Poliisi on pop ei kannata uutta lakia.

"Minäkään en ymmärrä mikä hinku eduskunnalla on kokoajan muuttaa lakeja siiheen suuntaan, että rikolliset niistä hyötyy. Rangaistusasteikkoja lievennetään, poliisin ym. viranomaisten työta vaikeutetaan. Kohta varmaan mennään siihen, että rattijuopon saa puhalluttaa vasta kun on saatu käräjäoikeudelta päätös ja puhallutuksesta on kirjallisesti ilmoitettu puhallutettavalle kaksi viikkoa etukäteen."

Nimimerkki Lainkuuliainen pelkää poliisin työn hidastuvan.

"Eikös se kidnappaussydeemikin ollut "salainen operaatio"? Olisiko siihenkin tarvittu etukäteen lupa? Herää vaan kysymys, miten paljon poliisien työtä hidastaisi se, että pitäisi ensin tehdä anomuksia siitä, saavatko he hoitaa työnsä. Jos kerran halutaan jotain ennakkojuttuja tehdä (jälkeen päin livahtaneiden "hätävalheiden" ehkäisemiseksi), niin poliisien työryhmän (se porukka joka kustakin operaatiosta vastaa) ILMOITUS että olemme än-yy-tee-NYT menossa sinne siihen ja siihen hommaan."

Nimimerkki Fellow70 kyselee yleisen edun perään.

"Minua Suomen kansalaisena vaivaa suunnattomasti se, ettei meille ole vaivauduttu kertomaan mikä YLEINEN ETU vaatii tällaista poliisin työn ennakkosensuuria. Täysin epäselväksi on alunperin jäänyt se, mitä uhkaa kansalaisten turvallisuudelle aiheuttivat ne poliisit, jotka nyt saivat syytteet? Mitä kauheaa meille jatkossa tapahtuu, jos nämä poliisit saavat harkintansa mukaan käyttää niitä menetelmiä mitä kulloinkin vaaditaan järjestäytyneen rikollisuuden vastaisessa toiminnassa?"

Nimimerkki Ihmettelijä kannattaa poliisien valvontaa.

"Onpa täällä paljon sellaisia ihmisiä, joiden mielestä poliisien tulisi saada ratkoa rikoksia keinoilla millä hyvänsä ja vielä vailla minkäänlaista valvontaa. Kaipaavatko ihmiset DDR:n kaltaiseen poliisivaltioon? Poliisin toiminnan valvonnassa ei ole kyse mistään rikollisten hyysäämisestä, vaan tarkoituksena on valvoa sitä, ettei poliisi käytä valtuuksiaan väärin."

Nimimerkki Lisää valvontaa pitää uutta lakia edistysaskeleena.

"Kyllä sitä nyt taas itketään. On todella suuri edistysaskel, että poliisin toimia aletaan ihan oikeasti valvoa tai ainakin yritetään valvoa. Poliisi tietysti valittaa, kun se ei enää voisi touhuta täysin laista piittaamatta ja lakien noudattaminenhan on poliisille ollut tunnetusti erittäin vaikeata."

Nimimerkki Atari kirjoittaa jälkikäteisvalvonnan puolesta.

"Taas leikitään oikeusvaltiota, jossa yhteiskunnan edut alistetaan kovan luokan ammattirosvojen oikeuksien alttarille. Jälkikäteisvalvonta toimii tarpeeksi hyvin. Jos poliisi käyttää valtuuksiaan väärin, epäilyt on parempi selvittää samalla kun itse rikosta pohditaan käräjillä."

Lähteet: YLE Uutiset