1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sisustus

Teuvo Loman ajattelee trendien sijaan asukasta

Monien sisustusinto herää kevään korvilla. Sisustussuunnittelija Teuvo Loman kehottaa suomalaisia kokeilemaan rohkeammin erilaisia värejä. Kerrostalossa asuvat voivat ilmojen lämmetessä sisustaa esimerkiksi parvekkeelleen viihtyisän oleskelutilan.

Kuva: YLE Savo

Helsinkiläinen vaate- ja sisustussuunnittelija Teuvo Loman on mukana Kouvolassa viikonloppuna järjestettävillä rakennusmessuilla. Loman puhuu lauantaina ja sunnuntaina asumisen hyvinvoinnista.

Lomanin mukaan suomalaiset osaavat sisustaa kotejaan irtokalusteilla. Värimaailmojen suunnittelussa olisi kuitenkin petraamista.

- Valkoinen on vielä vallalla. Seiniin ei oikein uskalleta kokeilla värejä. Mielestäni kylmän valkoinen seinä on kuitenkin kaikkea muuta kuin kodikas, Loman sanoo.

Hän kehottaakin suomalaisia heittämään steriilin valkoisen värin kaatopaikalle.

- Vaikka käyttäisikin vaaleita värejä, niitä voi sävyttää sen mukaan millaisen tunnelman huoneeseen haluaa.

Sisustaminen on tärkeää etenkin talviaikaan

Sisustusinto herää monilla ihmisillä juuri kevään tienoilla. Teuvo Loman sanoo sisustavansa kotiaan tasaisesti ympäri vuoden. Hänen mielestään sisustaminen on olennaista etenkin syksyllä.

- Sisustus ja valaistus pitäisi miettiä kuntoon talveksi. Kesän tullen siirrytään pihalle ja mietitään terassia ja pihaa. Pimeän kauden alkaessa koti on syytä laittaa viihtyisäksi.

Kerrostalossa asuville ilmojen lämpeneminen voi näkyä esimerkiksi parvekkeella puuhasteluna. Loman kehottaa sisustamaan myös parveketta.

- Olen ollut nyt sisustamassa laulajaystäväni Virve Rostin parveketta. Sillä parvekkeella on kokoa ja nyt myös näköä, kun teimme sinne viihtyisän oleskelutilan, Loman kertoo.

Sisustusvinkkejä jakaessaan Loman korostaa ennen kaikkea valaistuksen merkitystä. Hänen mukaansa valaistus monesti laiminlyödään kotia suunnitellessa.

- Jos on ollut koko päivän töissä kirkkaassa valossa esimerkiksi toimistossa, tunnelmavalaistus on kotiin tullessa tärkeä. Myös kirkasta valoa pitää toki olla. Erilaiset tunnelmat luovat viihtyisyyttä.

Pienetkin muutokset piristävät

Mikäli kodin ilme vaatii kohentamista, aina ei välttämättä tarvita suuria investointeja. Loman vinkkaa, että esimerkiksi torkkupeitot ja muut tekstiilit voivat tuoda kodin ilmeeseen kaivattua piristystä.

- Peruskalusteet kuten sohva, sänky ja ruokapöytä kannattaa valita siten, että niillä pärjää pidempäänkin. Niitä voi sitten uudistaa erilaisilla kankailla. Esimerkiksi pöytää voi uudistaa liinoilla ja tableteilla, Loman neuvoo.

Lomanin mukaan kierrättäminen on edelleen muodikasta maailman sisustusvirtauksissa. Kierrätettyjä materiaaleja hyödynnetään esimerkiksi matoissa.

- Vanhoista teltoista ja lattiamatoista tehdään uusia palamattoja. Myös tummansininen väri on nyt trendikäs. Itse mietin kuitenkin sisustusta asukkaiden enkä trendien kautta, Loman sanoo.