Kiina halukas lähettämään tarkkailijoita Syyriaan

Myös Venäjä on huomauttanut Syyrialle sisällissodan vaaroista.

kansannousut

Kiina on valmis lähettämään tarkkailijoita YK:n johtamaan operaatioon Syyriassa. Kuuden YK-tarkkailijan etujoukko aloitti tehtävässään maanantaina. Venäjä pitää tulitaukoa onnistuneena, vaikka väkivaltaiset yhteenotot ovat Syyriassa kiihtyneet.

Syyriaan myötämielisesti suhtautuva Kiina on halukas lähettämään asiantuntijoitaan osaksi YK:n tarkkailijaryhmää. Maan ulkoministeri Liu Weimin kertoi asiasta perjantaina.

Venäjän mukaan tulitauko on pitänyt siitä huolimatta, että väkivaltaisuuksia on esiintynyt. Maan ulkoministerin mukaan tulitauko on suuri saavutus, jonka menettäminen voisi johtaa uuteen väkivallan aaltoon.

Venäjän ulkoministeri painotti perjantaina, että Syyrian on tehtävä valinta haluaako se siirtyä kohti rauhanomaista, kansallista keskustelua vai vaipua sisällissotaan.

YK pyysi eilen torstaina myös Suomelta kahta sotilastarkkailijaa Syyrian tarkkailuoperaation valmisteluosastoon.

YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan Syyria ei ole noudattanut sille annettua vetäytymismääräystä.

Eilen pidetyssä Syyrian ystävien kokouksessa ruodittiin ankarasti rakoilevaa tulitaukoa. Ranskan presidenttin Nicolas Sarkozyn mukaan Syyrian presidentti Bashar al-Assad valehtelee.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton puolestaan korosti, että jos tulitaukosopimus ei pidä, tulee turvallisuusneuvoston hyväksyä nykyistä tiukempi päätöslauselma.

Ensimmäiset YK-tarkkailjat saapuivat Syyriaan viime sunnuntaina.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on aiemmin vaatinut, että tarkkailijoiden määrää kasvatetaan kaikkiaan 300 tarkkailijaan. Alun perin tarkkailijaryhmän suunniteltiin olevan 250 hengen vahvuinen. Pääsihteerin ehdotus vaatii vielä YK:n turvallisuusneuvoston hyväksynnän.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset