Robin on kaikenikäisten sankari

Kokkolan kaupunginteatterin Robin Hood miekkailee, seikkailee ja puhkeaa aika ajoin lauluun iloisten velikultiensa kanssa. Vauhdikas seikkailukertomus oikeamielisestä sankarista valloittaa niin lasten kuin aikuistenkin sydämet.

Robin Hood
Näyttelijät rooliasuissaan
Hannu Kivioja, Valtteri Simonen ja Irina Parviainen ovat näytelmän "pahiksia".Jyrki Tervo / Kokkolan kaupunginteatteri

Kokkolan kaupunginteatterin kevään viimeinen ensi-ilta on klassikkotarina rosvojoukosta, joka varastaa rikkailta ja antaa köyhille. Koska tarina on jo kaikille tuttu, sitä on voinut muokata hyvinkin vapaasti.

- Jopa pienillä lapsilla on mielikuva siitä, kuka on Robin Hood. Me otimme käsittelyyn elementit, jotka Robin Hoodissa on pakko olla ja sen jälkeen aloimme leikitellä niillä teatterin keinoin, ohjaaja Fiikka Forsman kertoo.

Kokkolan Robinkin saa siis olla kaikkivoipainen sankari, pukeutua valepukuihin, osallistua jousiammuntakilpailuun ja mitellä voimiaan Pikku-Johnia (Jarmo Perälä) vastaan.

Robinia näyttelevä Sauli Suonpää kertoo, että päähenkilön suoraviivainen sankaruus ja roolin klassisuus ovat näyttelijän kannalta kaikkein haastavimpia.

- Jouduin miettimään paljon, kuka minun Robinini on. Ehkä tulkinta lähti Errol Flynnistä ja liukui vähitellen kohti Russell Crowea. Esityksen aikana saattaa tulla montakin Robinia esiin, Suonpää naurahtaa.

Pahuutta voi näyttää lapselle, mutta aggressiota pitää välttää

Hannu Kivioja

Puvustaja Mirjami Saarni on modernisoinut Robinin asua, jossa on nahkaa, samettia ja kevyttä kenkää. Nottinghamin ilkeää sheriffiä näyttelevä Jussi-palkittu Hannu Kivioja taas on puettu mustiin kuin westernien konnat konsanaan.

Vaikka esitystä suositellaan vain esikouluikäisille tai sitä vanhemmille, yleisön joukossa voi istua myös pienempää väkeä. Sheriffistä ei voinut siis tehdä liian julmaa.

- Jouduin pudottamaan aggression tasoa, joten ilkeys piti tehdä toista kautta. Pahuutta voi näyttää lapselle, mutta aggressiota pitää välttää, Kivioja kuvailee.

Soitto soi ja laulu raikaa

Lavastaja Markku Hernetkoski on luonut Kokkolan kaupunginteatteriin Sherwoodin metsän. Myös lavastuksessa on leikitelty teatterin ja elokuvan Robin Hood -perinteillä.

- Meillä on oikein kunnon metsä, isot kruunut ja valtaistuimet. Toisaalta lavastuksesta on tehty myös viitteellinen, koska tarvitsemme kaiken näyttämötilan taisteluihin, ohjaaja Fiikka Forsman kertoo.

Vauhdikkaiden taistelujen ohella myös musiikki on aina ollut merkittävä osa Robin Hood -elokuvia ja teatteriesityksiä. Kokkolassa soittajat on nostettu lavalle näyttelijöiden joukkoon. Jukka Hännisen johtaman yhtyeen musiikki kuljettaa tarinaa ja tarjoilee tarkalle kuuntelijalle hauskoja koukkuja.

- Musiikki on merkittävässä roolissa. Koko äänimaailma on ratkaistu sen kautta, Fiikka Forsman sanoo.

Robin Hoodia esitetään Kokkolan kaupunginteatterissa 25. toukokuuta asti.