Hyppää sisältöön

Onnellinen mies täyttää 70 vuotta

Arto Paasilinna on ollut lukijoiden lemmikki, mutta kotimaiset kriitikot eivät aina ole pitäneet omapäisen miehen ajattelua sellaisena filosofointina, josta kirjailija on saanut kiitosta maailmalla.

Jouni K. Kemppainen ja Petteri Paasilinna.
Kirjailija Arto Paasilinna täyttää tänään 70 vuotta. Juhlan kunniaksi ilmestyy elämäkerta Onnellinen mies - kirjailija Arto Paasilinnan elämä. Studiossa olivat elämäkerran kirjoittaja Jouni K. Kemppainen ja Petteri - Arton poika - Paasilinna.

Arto Paasilinna täyttää perjantaina 70 vuotta. Syksyllä 2009 aivoinfarktin saaneen suosikkikirjailijan elämänkerta syntyi erikoisella tavalla. Kirjan kirjoittaja kertoi Paasilinnalle, mitä kaikkea hän on elämänsä aikana tehnyt. Arto Paasilinna ei ollut uskoa korviaan.

Paasilinna on kansainvälisesti mitattuna aivan omaa luokkaansa suomalaiskirjailijoista. Ulkomaan kirjamyynnissä hän on ohittanut jo Mika Waltarin. Eniten vieraille kielille käännetty kirja on Jäniksen vuosi. Vain Kalevalaa on käännetty useammalle kielelle.

Ylen Aamu-tv:ssä perjantaina Paasilinnan suosien salaisuuden katsottiin johtuvan hauskoista, mutta samalla vakavista tarinoista.

- Selitys löytyy ihan kansien välistä. Maailmalla on ehkä enemmänkin kiinnitetty huomiota Paasilinnan vakavaan puoleen. Häntähän on verrattu Ranskassa ja Italiassa suuriin filosofeihin, Voltaireen muun muassa, toteaa Paasilinnan elämänkerran kirjoittaja Jouni K. Kemppainen.

Kotimaiset kriitikot eivät ole aina olleet Paasilinnan filosofisuudesta yhtä innoissaan.

- Kyllä hän monesti tylyn kritiikin saadessaan pettyi ja otti sen välillä aika raskaasti, kun sama teos maailmalla käsitettiin vähän toisella tavalla, sanoo kustantaja ja Arto Paasilinnan poika Petteri Paasilinna.

Onnellinen mies -elämänkerran kirjoittanut Jouni K. Kemppainen puolustaa kuitenkin kriitikkoja, sillä kriitikot ja tavalliset lukijat ovat aivan erilaisia kirjan lukijoita. Bestseller-kirjoja lukevat yleensä ihmiset, jotka eivät lue kovin paljon. Kriitikot haluavat aina tulla yllätetyiksi.

- Tämän vuoksi kaikki paljon julkaisevat bestselleristit ovat kritiikin suhteen huonossa asemassa, Kemppainen muistuttaa.

Värikäs persoona

Arto Paasilinnaa on luonnehdittu omapäiseksi ja vaikeaksi luonteeksi. Petteri Paasilinnan mukaan perhe oli ainakin poikkeuksellinen.

- Isän tuotannossakin näkyi, että mielikuvitus oli valtavan rikas. Siinä nuoremmallakin polvella on perässä pysyttelemistä.

Paasilinnan alkoholinkäyttö kehittyi sairaudeksi. Töitä tehdessään hän oli kuitenkin pedantti. Ja töitä hän teki paljon. Uusi kirja ilmestyi vuosittain.

Aivoinfarkti vei Arto Paasilinnalta muistin. Jouni K. Kemppainen joutui elämänkertaa kirjoittaessa kertomaan Paasilinnalle, mitä hän on tehnyt.

- Se oli aika poikkeuksellinen tilanne. Useinkin kyselin, että muistaako hän ja kerroin hänelle erilaisia sattumuksia. Hän oli aivan innostunut, että olenko minä tehnyt noin, olenko minä kirjoittanut tämän, Kemppainen toteaa.

Elämänkerturi Jouni K. Kemppainen sanoo, että kirjan nimi Onnellinen mies on perustelu sille, mitä sairaus on Paasilinnalle tehnyt.

- Eräässä tilaisuudessa hän lopetti puheensa sanomalla, että olen hyvin iloinen, että olen hengissä ja voisin jopa sanoa, että olen onnellinen mies.

.
.