Housuja käyttänyt sudanilaisnainen sai sakkoja, mutta välttyi raipoilta

Sudanissa housuja käyttänyt naisjournalisti on välttynyt raippatuomiolta. Hänet tuomittiin maksamaan sen sijaan 500 Sudanin punnan eli vajaan 150 euron sakot "sopimattoman käytöksen" takia.

Ulkomaat

Entinen toimittaja ja YK:n työntekijä Lubna Hussein vietiin kuitenkin vankilaan, koska hän kieltäytyi maksamasta sakkoja. Husseinin asianajaja kertoi, että Hussein vietiin naisvankilaan Omdurmanin kaupunkiin. Hussein ilmoitti, että hän menee mieluummin vankilaan kuin maksaa sakot.

Lubna Hussein otettiin heinäkuun alussa kiinni Khartumissa sijaitsevasta ravintolasta yhdessä noin kymmenen muun naisen kanssa. Pidätyksen syy oli se, että naiset olivat pukeutunut housuihin, minkä poliisi katsoi rikkovan islamilaista sharia-lakia.

Valtaosalle naisista määrättiin kymmenen ruoskaniskua kullekin. Heidän tuomionsa oli lievä, sillä he olivat kotoisin Etelä-Sudanista, jossa islamilaista sharia-lakia ei sovelleta. Husseinia uhkasi puolestaan 40 raipaniskua ja hän vaatikin itselleen oikeudenkäyntiä.

Lubna Husseinin sanoma on, että jos maan pääkaupungissa voidaan antaa ihmisarvoa alentava raippatuomio housujen käytöstä, millaisia ihmisoikeuksien loukkauksia tapahtuukaan maan syrjäseudulla, esimerkiksi Darfurissa, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC elokuun alussa.

Ihmisoikeusjärjestöt ympäri maailmaa kiinnittivät huomionsa Sudanin tapahtumiin. Maan naisjärjestöt huomauttavat, ettei sharia-laki määrittele naisten säädytöntä pukeutumista tarkasti. Tällöin päätösvalta pidätyksestä jää yksittäisille poliisimiehille.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset