1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perhoset

Ohdakeperhosia ennätyksellisen paljon

Tämän vuoden perhoskesä on ollut Kaakkois-Suomessa paras koko 2000-luvulla. Perhoskesän erikoisuus oli etelästä vaeltaneiden ohdakeperhosten massaesiintyminen.

Kuva: Juha Jantunen

Perhoskesää voidaan yksilömäärien perusteella pitää tähän mennessä parhaimpana 2000-luvulla, kerrotaan Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutista. Tutkimuslinjalta Joutsenon Rauhassa laskettiin ensimmäistä kertaa yli 2000 yksilöä. Varsinkin ohdake- ja nokkosperhosia, metsänokiperhosia sekä lauhahiipijöitä havaittiin ennätyksellisen runsaasti. Mustatäplähiipijä ja keisarinviitta olivat niin ikään runsaimmillaan kahteen vuosikymmeneen.

Kesän olosuhteet eiväti juuri poikennut tavanomaisesta, mikä näkyi lajimäärässä. Kesän aikana kirjattiin 40 perhoslajia, mm. ritariperhonen, ketokultasiipi ja virnasinisiipi. Tavallisista lajeista jäivät havaitsematta mm. paatsamasinisiipi, ratamoverkkoperhonen ja keltaniittyperhonen.

Heinäkuun viimeisellä viikolla tavattiin uutena lajina tummahäränsilmä. Nyt tutkimuspaikalta on havaittu kaikkiaan 60 päiväperhoslajia. Määrän arvioidaan olevan Suomen suurimpia.

Perhoskesä oli kaksijakoinen. Kevät ja alkukesä menivät sateisesta edelliskesästä toipumiseen, sillä perhosia oli lennossa tavallista vähemmän. Heinäkuun puolivälistä eteenpäin perhoskesä parani ja varsinkin elokuu oli ennätyksellisen hyvää päiväperhosaikaa.

Ohdakeperhosia runsaasti

Mielenkiintoisinta oli etelästä vaeltaneiden ohdakeperhosten massaesiintyminen. Tutkimuslinjalla vaeltajia havaittiin kaikkiaan 26 yksilöä heinäkuun alkuun asti. Muutaman viikon tauon jälkeen uutta kotimaista polvea kirjattiin syyskuun alkuun mennessä 109 yksilön verran.

Viime kesänä ohdakeperhosia ei nähty yhtään. Pidemmän ajan keskiarvo on vain kuusi ohdakeperhosta vuodessa, joten lajin kanta oli tänä kesänä yli 20-kertainen normaaliin verrattuna.

Edelleen lentävät ohdakeperhoset viihtyvät varsinkin apilapelloilla ja puutarhojen kukkaistutuksilla. Seuranaan niillä on amiraaleja ja neitoperhosia, joiden kanta kasvoi edelleen. Myös tuttu nokkosperhonen näyttää vihdoinkin toipuneen muutaman vuoden takaisesta romahduksesta.

Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutti on seurannut Etelä-Karjalan päiväperhostilannetta Joutsenossa vuodesta 1991. Metsien reunustamaan peltoympäristöön sijoittuva tutkimuslinja kierretään viikoittain toukokuun alusta syyskuun loppuun. Keskimäärin linjalla on nähty kesän aikana 1 250 perhosta 40 lajista.