Vientiteollisuus takkuaa edelleen

Työ- ja elinkeinoministeriön katsauksen mukaan teollisuudessa ei ole odotettavissa vielä nousua Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella.

työttömyys
Terästä leikataan.
Brand X Pictures

Sen sijaan maakuntien palveluissa näkymät ovat kohtuulliset ja elintarviketuotannossa jopa hyvät. Keski-Pohjanmaalla maatalouden investointitukihakemukset olivat viime vuonna Suomen neljänneksi suurimmat.

Pietarsaaren seudulla isot rakennusprojektit työllistävät lähiaikoina jopa 100 rakennustyöntekijää. Kaustisen sekä Nivala-Haapajärven seutukunnassa kysyntä ovi- ja ikkunateollisuudessa on hyvä. Ylivieskan seutukunnassa työttömyys on kasvanut edellisestä vuodesta 41 prosenttia. Siellä jopa kaupan ala on ajautunut yt-neuvotteluihin.

Teollisuuden näkymät yhä synkät

Varsinkaan vientiteollisuuden ei odoteta vielä syksyllä pääsevän nousu-uralle. Esimerkiksi Pietarsaaren seudulla konkurssit ja lomautukset ovat lievässä nousussa, vaikka työpaikkojen määrä on jo nyt romahtanut.

Pietarsaaren seutukunnassa oli kesäkuussa 2009 työttömiä työnhakijoita 1 732 ja työttömyysaste oli 7,6.

Työllisyystilanne on heikentynyt nopeasti ja heikkenee edelleen. Veneteollisuudessa käytännössä koko henkilökunta on yt-neuvotteluiden piirissä.

Elintarviketeollisuus rekrytoi lisää henkilökuntaa ja taantumaa odotellaan alalle vasta talvella. Rakennusalan näkymät ovat hyvät isojen rakennusprojektien ansiosta.

Kokkolan teollisuutta koettelee tilausten väheneminen

Kokkolan seudulla oli kesäkuussa 2009 työttömiä työnhakijoita 2 610 ja työttömyysaste oli 10,3.

Metalli- ja konepajateollisuutta koettelee tilausten väheneminen. Veneteollisuudessa kysyntä on heikkoa ja henkilökuntaa on alkanut hakeutua muille aloille.

Palvelualalla ja kaupan alalla näkymät ovat kohtuulliset. Rakennusalalla on vielä meneillään suuria hankkeita. Pohjanmaan radan kunnostus työllistää. Elintarviketuotannossa ja eritoten maataloudessa menee hyvin. Keski-Pohjanmaalla maatalouden investointitukihakemukset olivat viime vuonna Suomen neljänneksi suurimmat.

Maatalous kannattelee Kaustisen seutukuntaa

Kaustisen seutukunnassa oli kesäkuussa 2009 työttömiä työnhakijoita 640 ja työttömyysaste oli 8,8.

Maataloudessa ja elintarviketeollisuudessa näkymät ovat hyvät. Ovi- ka ikkunateollisuuden kysyntä on hyvä. Starttirahoja on seutukunnasta kyselty entiseen tapaan. Syksyllä lomautukset lisääntyvät seutukunnassa ja määräaikaisia työsuhteita päättyy.

Hituran kaivoksen lakkauttaminen näkyy Nivalassa

Nivala-Haapajärvi-seutukunnassa oli kesäkuussa 2009 työttömiä työnhakijoita 1 628 ja työttömyysaste oli 12,8.

Työpaikat ovat vähentyneet viime aikoina runsaasti. Työttömiä on 54 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Nivalassa Hituran kaivoksen jatko emoyhtiön konkurssin jälkeen on vielä auki. Puualalta on kadonnut työpaikkoja. Sen sijaan Haapajärvellä lasi- ja ikkunateollisuus laajentaa ja palkkaa lisää väkeä.

Ylivieskan seutukunnassa odotetaan vaikeaa talvea

Ylivieskan seutukunnassa oli kesäkuussa 2009 työttömiä työnhakijoita 2 042 ja työttömyysaste oli 11,4.

Seutukunnassa syksystä ja talvesta odotetaan vaikeaa. Yt-neuvottelut ovat ulottuneet jopa kaupan alalle J. Kärkkäisen aloitettua yrityssaneerauksen. Sievissä joukko teollisia yrityksiä käy yt-neuvotteluja, muun muassa Scanfil.

Vene- ja jalkineteollisuudessa lomautukset jatkuvat. Sen sijaan Ylivieskaan on perustettu uusi leipomo ja Kalajoella keittiövalmistaja Topi-keittiöt laajentaa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa