Suunvuorossa Anne Mikkanen: "Suomalainen, syö vähemmän!"

Meidät suomalaiset on opetettu syömään lautanen tyhjäksi. Ketäpä ei olisi lapsena muistutettu kehitysmaiden nälkää näkevistä lapsista tai pula-ajasta, kun tilliliha tai makaronivelli ei maistunut. Vaikka oman lautasensa tyhjäksi syöminen ei yhtäkään Afrikan lasta auttanut, syyllinen olo nirsoilusta silti tuli.

Kehtaanpa väittää, että tuo lautasen tyhjäksi nuolemisen velvollisuus on osasyy sille, miksi me suomalaiset olemme pulskaa kansaa. Vaikka tänä päivänä ruoka ei ole kortilla eikä se uhkaa loppua, me suomalaiset syömme yhä kiltisti kaiken sen, mitä meille tarjotaan. Ja vielä vähän enemmänkin. Äidin opetukset elävät sitkeästi takaraivossa.

En tarkoita sitä, että ruokaa pitäisi ehdoin tahdoin heittää roskiin. Roskiin laitetun ruoan määrä on tyrmistyttävä. Se päätyy sinne jopa suoraan kaupan hyllyltä. Kaikki, mitä ostaa ja itse lautaselleen laittaa, pitäisi tietenkin pyrkiä syömään.

Mutta oletteko huomanneet, kuinka annoskoot ovat suurentuneet? Limpparit ovat entistä isommissa pulloissa, karkkipussit ovat jättikokoa, korvapuustit kahviloissakin ovat jo limpun kokoisia. Ja esimerkiksi perunan määrä ravintola-annoksissa on toisinaan järkyttävä. Ja mehän ahdamme itsemme täyteen jonkun muun päättämän määrän, emmekä mieti, onko tässä mitään järkeä.

Olen sitä mieltä, että "syö lautasesi tyhjäksi" -kasvatusopin voisi osittain hylätä ja ottaa mallia maailmalta. Kun meillä pidetään lautaselle jätettyä ruokaa huonona käytöksenä, muualla se saattaakin olla merkki siitä, että ruokailija on tyytyväinen, kun on saanut kylliksensä. Tyhjäksi nuoltu lautanen voi olla emännälle vinkki siitä, että ruokittava on jäänyt nälkäiseksi!

Minusta meidän yltäkylläisyyteen tottuneiden pitäisi opetella yksinkertaisesti syömään vähemmän, miettimään, mikä määrä on riittävä. Voisimme opetella panostamaan syömisessä laatuun eikä määrään, ja vaatimaan pienempiä annoskokoja. Ruoka on arvokasta ja sen tuottaminen uhkaa jo maapalloakin, eikä sitä ole kaikilla tarpeeksi. Mutta ylensyöminen uhkaa meidän terveyttämme!