Poliisin salaiset operaatiot halutaan luvanvaraisiksi

Poliisin tekemiä valeostoja ja soluttautumista rikollisryhmiin halutaan valvoa nykyistä tehokkaammin. Suunnitteilla on laki, jossa poliisi velvoitettaisiin pyytämään jo etukäteen salaisiin operaatioihin lupa käräjäoikeudelta. Poliisin mukaan tämä vaikeuttaisi merkittävästi vakavien rikosten tutkintaa.

Kotimaa
Kaksi ihmistä juttelee keskenään hämärässä parkkihallissa. Oikealla oleva mies ottaa salkun vastaan.
Arkistokuva.Yle

Tiistaiaamuna Helsingin käräjäoikeudessa luetaan virkarikossyytteet kahdelle keskusrikospoliisin huumepoliisille, joiden epäillään toimineen lainvastaisesti valeosto-operaatiossa huumejutun tutkinnassa. Valeostosta ja poliisin soluttautumisesta rikosllisjärjestöön eli peitetoiminnasta päättävät suojelupoliisin ja keskusrikospoliisin päälliköt. Salaisista operaatioista raportoidaan jälkikäteen eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Valmisteilla on laaja poliisilaki, jossa valeostoihin ja peitetoimintaan vaadittaisiin tulevaisuudessa lupa jo etukäteen käräjäoikeudesta. Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan uusi lupakäyntäntö olisi vakava turvallisuusriski.

- Tässä pelataan varsin kovan, järjestäytyneen rikollisuuden kanssa ja sen menettelytavat ovat varsin kovia. On mahdollista, että peitetoiminnassa mukana olevia henkilöitä voitaisiin esimerkiksi painostaa ja heidän turvallisuuttaan vaarantaa.

Helsingin käräjäoikeuden toiminnasta vastaavan laamannin Eero Takkusen mukaan poliisin salaiset operaatiot tarvitsevat etukäteisvalvonnan.

- Kyllä Helsingin käräjäoikeus on tähän valmis. Meillä on kokenutta, asiantuntevaa henkilökuntaa ja parhaat valmiudet Suomessa näiden asioiden ratkaisemiseen.

Poliisin toimintaa koskevassa laajassa lakiuudistuksessa käsittelyssä on niin koko esitutkinta kuin salaiset keinotkin. Edessä on vielä kova poliittinen taistelu siitä, minkä verran ylipäätään poliisille valtuuksia annetaan. Uusi laki annettaneen eduskunnalle ensi keväänä.

Lähteet: YLE Uutiset