1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oikeusoppinut: Vähemmistöjen rankkakin kritiikki sallittua

Helsingin yliopiston tutkijatohtorin Päivi Tiilikan mukaan oikeuden päätös tulkita somalien arvostelu satiiriksi kertoo siitä, että vähemmistöihin kohdistuva laajakin kritiikki on sallittua.

Kotimaan uutiset

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Jussi Halla-ahoa vastaan nostetun syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Halla-aho kirjoitti blogissaan muun muassa, että ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen ovat ehkä somalien kansallinen tai geneettinen erityispiirre. Oikeuden päätöksen mukaan Halla-ahon tarkoituksena ei ole ollut panetella tai solvata somalialaisia.

- Somaleita koskevan väitteen pitäminen satiirina menee mielestäni aika pitkälle. Eli se näyttäisi sallivan aika pitkälle menevän rodullisten tai etnisten ryhmien kategorisionnin negatiivisilla ilmauksilla, Helsingin yliopiston tutkijatohtori Päivi Tiilikka sanoo.

Jussi Halla-ahon saamaa 30 päiväsakkoa Päivi Tiilikka pitää yleisen rangaistuskäytännön mukaisena.

Millainen ennakkopäätös Halla-ahon tuomio on sananvapauden rajoista?

- En pidä käräjäoikeuden päätöstä minään ennakkopäätöksenä. Jos käräjäoikeuden kanta jää voimaan, saalii se mielestäni melko laajan etnisiin ja rodullisiin vähemmistöihin kohdistuvan arvostelun.

Muuttuuko blogikirjoittelu tulevaisuudessa?

- Kyllä varmasti siinä mielessä, että nyt ihmiset todella ymmärtävät sen, että myös nettikirjoittelu on Suomen lakien alaista ja siinä saattaa joutua vastuuseen. Joka tapauksessa kannattaa kuitenkin odottaa lainvoimaista tuomiota ennen kuin tästä asiasta tekee mitään johtopäätöksiä.

Jussi Halla-aho on kertonut kannattajiensa suosimalla internetpalstalla aikovansa valittaa tuomiosta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi