Kalliolan klinikoiden pitkiä päihdehoitoja uhkaa lakkautus

Kalliolan setlementin päihdehoitolaitos Kiskon klinikka lakkautetaan vuoden 2009 lopussa, mikäli klinikalle ei ohjata päihdeongelmaisia asiakkaita oleellisesti nykyistä enemmän. Kalliolan setlementin mukaan lakkautusuhka johtuu siitä, ettei Helsingin kaupunki enää osta päihdehoitoklinikan pitkäkestoisia palveluita.

Kotimaa

Myös Kalliolan Nurmijärven klinikan pidennettyä myllyhoitoa uhkaa lakkautus asiakkaiden puutteen takia. Toiminnanjohtaja Timo Lemmetyinen sanoo, että Kiskon klinikan käyttöaste on ollut alhainen jo pidempään. Nurmijärvellä sen sijaan alkuvuosi meni hyvin, mutta touko-kesäkuussa asiakkaiden määrä laski, kun talousongelmiensa kanssa painivat kunnat eivät enää ostaneetkaan päihdehoitopalveluita.

Kalliolan Kiskon klinikalla on kehitetty sekä toteutettu yhteisöhoito-ohjelmaa 23 vuotta ja pidennetyssä myllyhoidossa yli 10 vuotta. Nurmijärven klinikalla on annettu puoli vuotta kestävää pidennettyä hoitoa moniongelmaisille päihteenkäyttäjille.

Osa päihdeongelmaisista ei pärjää avohoidossa

Kalliolan setlementin mukaan huumeiden käyttäjien päihdekuntoutus menettää suuren määrän asiantuntemusta ja osaamista, jos toiminnat joudutaan lopettamaan. Samalla huumeriippuvaisten kuntoutusvaihtoehdot kapenisivat.

Toiminnanjohtaja Lemmetyinen huomauttaa, että osa päihdehuollon asiakkaista ei pärjää avohoidossa, vaan tarvitsee laitoshoitoa.

Mikäli asiakkaita ei saada lisää, Kalliolan setlementissä aloitetaan yt-neuvottelut. Kiskon klinikalla on seitsemän työntekijää ja Nurmijärven klinikan pidennetyn myllyhoidon puolella neljä työntekijää.

Lähteet: YLE Uutiset