Risikko myöntää vanhustenhoidon puutteet

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) lupaa vanhustenhoidon valtakunnallisen valvonnan tehostamista. Hän muistuttaa kuntien päättäjiä siitä, että vanhusten palveluja ei saa taantuman varjolla heikentää.

Kotimaa

- Kyllähän tämä on hyvin järkyttävää kuultavaa. Suurin osa suomalaisista laitoksista hoitaa vanhukset hyvin, mutta tiedämme että puutteita on ja tämä raportti on vahvistusta sille, kommentoi Paula Risikko lääninhalitusten tekemää tuoretta selvitystä YLE Radio 1:n Ykkösaamussa.

Selvityksen mukaan henkilökuntapula aiheuttaa vanhustehoidossa vakavia ongelmia. Vanhusten sairauksia jää hoitamatta ja osa vanhuksista on jopa aliravittuja.

Paula Risikko, Onko nyt aika ryhtyä uuden lain valmisteluun ja toteuttamiseen?

- Itse olen sitä mieltä että kyllä on.

Risikon mukaan yksi vanhustyön ongelmista on, että sosiaalitoimella ei ole ollut lainkaan valtakunnallista valvontaa. Tähän on tulossa muutos vuodenvaihteessa jo aiemmin tehdyn päätöksen mukaan. Valvonnasta ryhtyy vastaamaan valvontavirasto Valvira.

Lääninhallitusten kanssa on käytävä nyt tarkasti läpi, missä puutteita erityisesti on. Tämä on uuden valtakunnallisen valvontaviranomaisenkin tärkeää tietää, Risikko sanoo,

- Ja kuntien päättäjille sanon vielä kerran, että vanhusten palveluihin ei pidä koskea taantuman varjolla, ministeri painottaa.

Lähteet: YLE Uutiset