1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oopperat

Pönötys-elitistisyys ei kuulu oopperaan

Kokkolan oopperayhdistys vastaanotti maanantai-iltana vuoden 2009 Kokkola-palkinnon. Oopperayhdistyksen rohkeus tuoda ooppera kaiken kansan pariin tuottaa tulosta.

Kuva: Sami Lindblad / YLE

Kokkolan kaupungin kulttuuri- ja nuorisotoimen lautakunnan myöntämän palkinnon valintaperusteluissa todetaan, että "festivaalin synty ja nousu ovat esimerkkejä taiteellisesta kunnianhimosta ja näkemyksellisyydestä sekä organisatorisesta rohkeudesta ja päättäväisyydestä". Tuhannen euron suuruista palkintoa perustellaan myös yhdistyksen tekemällä ansiokkaalla oopperataiteen edistämisellä Kokkolassa sekä alueen musiikkiosaamisen menestyksekkäällä vientityöllä.

Oopperayhdistyksen toiminnanjohtaja Annika Mylläri ottaa palkinnon kiitollisuudella vastaan.

- Tämähän on tämmöistä riskin ottoa tämä oopperan teko, johtuen sen kalliista hinnasta. Me olemme rohkeasti lähteneet heti alusta viemään teoksiamme muuallekin, sanoo Annika Mylläri.

Lepakko-ooppera nähtiin Kokkolan lisäksi myös Helsingissä ja Lulu tehtiin kokonaan Helsingissä Radion infoniaorkesterin kanssa. Myös uusin teos eli Döbeln on ollut jo Oulussa ja Turussa ja jatkaa matkaansa Ruotsiin.

Opperaa kaikille

Mylläri on ylpeä siitä, että Kokkolan oopperakesä on tapahtumana löytänyt paikkansa suomalaisessa kulttuurikentässä.

- Oopperaa tehdään jokaiselle, se ei ole mikään pönötys-elitistinen taidemuoto, hahmottaa Annika Mylläri Kokkolan oopperan menestystä ja lisää, että vaikka kynnys oopperaan tulemiseen on matala, on oopperan taso korkea.

Annika Mylläri onkin tyytyväinen siihen, että Kokkolassa on löydetty uutta oopperayleisöä katsomoihin.

Kokkolan oopperan työnjaoksi on Annika Myllärin mukaan muodostunut se, että Anu Komsi ideoi ja Annika Mylläri tarttuu ideoihin ja vie ne toteutukseen.

Ensi kesänä oopperakesässä nähdään Carmenin monimediaversio. Talven aikana tarinasta tehdään Jukka-Pekka Valkeapään kanssa elokuva, joka pyörii kesäisen oopperaesityksen taustalla. Myllärin mukaan tämä helpottanee ranskankielisen esityksen seuraamista.

Kokkolan Oopperayhdistyksen perustivat vuonna 2004 Anu Komsi, Sakari Oramo, Annika Mylläri ja Robert Mcloud.