1. yle.fi
  2. Uutiset

Salpausselkä vetää ukkosia mutta salamat lyövät tasaiselle

Lahdessa puhutaan, että harjumuodostelmien vuoksi kaupungissa sataa ja on usein ukonilma. Ilmatieteen laitoksen tutkija toppuuttelee tilastoilla. Ukkospäiviä Salpausselällä kyllä on, muttei runsasta salamointia. Pohjanmaan tasaiset vetävät salamat.

luonto
Salama.
Polar Image

Ilmatieteen laitoksen pitkäaikaisten tilastojen mukaan eniten ukkospäiviä sekä runsaimpia salamamääriä esiintyy Salpausselän alueella. Tarkoittaako tämä sitä, että Lahden seudulla tavataan rajuilmoja enemmän kuin muualla Suomessa?

Ilmatieteen laitoksen ukkostutkija Antti Mäkelältä on juuri ilmestynyt ukkoskirja Ukkosta ilmassa. Hän tuntee ukkoset ja myrskytilastot.

- Tarkemmin jos katsoo viimeisen 11 vuoden tilastoja niin Suomessa salamoi niin vähän, että Salpausselän alue erottuu, mutta ei niin paljon kuin kuvittelisi. Salamanpaikannusjärjestelmän mukaan pikemminkin itä- ja kaakkois-Suomessa sekä Pohjanmaalla on eniten salamointia. Yleisesti ottaen Suomessa on vähän ukkosia, ilmatietelijä kertoo.

Ukkospäiviä on kuitenkin Salpausselän alueella keskimääräistä enemmän. Mäkelän mukaan jo pienikin maaston kohoaminen käynnistää ukkospilvien keräämisen. Siksi ukkospäiviä on Lahden seudulla, mutta Suomessa ukkostaa kesysti trooppisiin alueisiin verrattuna.

- Rajut ukkoset vaativat lämmintä ja kosteaa, eikä Suomessa ole sellaista.

Salamaniskut ovat Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä vaarallisimpia, koska meillä ei ole rajumyrskyjä. Kovilta tuulilta voi suojautua, mutta salamaisku tappaa keskimäärin jokatoinen vuosi Suomessa jonkun.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi