Vanhuksia laiminlyödään myös Oulun läänissä

Oulun lääninhallituksen sosiaali- ja terveysosaston tekemän arvioinnin mukaan kolmessa neljäsosassa kunnista ei ole tarjolla riittävästi sosiaalihuoltolain mukaisia vanhusten palveluja. Yli puolet kunnista ei turvaa vanhusten yöaikaista kotona selviytymistä.

Kuva: YLE / Petri Aaltonen

Oulun läänissä on ilmennyt selkeitä puutteita vanhustenhoidossa. Lääninhallituksen sosiaali- ja terveysosaston tekemän arvioinnin mukaan kolmessa neljäsosassa kunnista ei ole tarjolla riittävästi sosiaalihuoltolain mukaisia vanhusten palveluja. Yli puolet kunnista ei turvaa vanhusten yöaikaista kotona selviytymistä. Seitsemässä kunnassa ei järjestetä lainkaan vanhuksille laitoshuoltoa. Kuntien laitoshoidon yksikköjä vaivaa myös pula koulutetusta henkilökunnasta.

Nyt julkaistun selvitysten mukaan vanhuksia sidotaan peteihin, heitä teljetään lukkojen taakse, he eivät pääse vessaan, kärsivät riittävän ravinnon puutteesta, kaatuilevat ja saavat paikoin liikaa lääkkeitä.

Sitomisista raportoitu myös Oulun läänissä

Läänin sosiaali- ja terveysneuvos Marja-Leena Kärkkäinen rauhoittelee, että Oulun läänissä tehdyn kyselyn mukaan ei ole niin rajuja tapauksia kuin pahimmillaan raportti antaa ymmärtää.

- Mutta kyllä meidänkin alueella on raportoitu vanhusten sitomisista, magneettivöiden käytöstä tai että vanhuksia estetään liikkumasta sängynlaitoja korottamalla, kertoi Kärkkäinen Yle Oululle antamassaan haastattelussa tiistaina.

Kärkkäinen kuitenkin painottaa, että kyse on yksittäistapauksista. Kärkkäisen mukaan vanhustenhoidon ongelmien syyt ovat Oulun läänissä samat kuin muualla maassa. Läänin sosiaali- ja terveysneuvos vahvistaa sen, minkä kaikki jo tietävät. Henkilökuntaa ei ole riittävästi.

Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio pyysi kesäkuussa lääneiltä selvitystä ympärivuorokautisessa hoidossa olevien vanhusten hoidosta, kun keskustelu vanhustenhoidon puutteista kävi kiivaimmillaan.