1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. satamat

Laivojen valvonta tiukasti säänneltyä

Alusten tarkastusten lisääminen satamissa vaatisi lakimuutoksen. Pietarsaaren sataman tekninen päällikkö Niina Kujala sanoo, että Arctic Sea-aluksen epäiltyä ohjuslastia ei pystytä havaitsemaan nykyisissä tarkastuksissa.

Kuva: Juho Pokela / YLE

Brittilehti The Sunday Timesin mukaan ohjukset olisivat olleet kaapatussa Arctic Sea-laivassa jo sen hakiessa puutavaraa Pietarsaaresta.

Laiva tuli tyhjänä Pietarsaareen, eikä sitä sen vuoksi tarkastettu erikseen. Pietarsaaren sataman tekninen päällikkö Niina Kujala pitääkin laivojen nykyistä tarkastustasoa riittävänä.

Satamien turvallisuutta koskeva ISPS-laki on kolmitasoinen, joista ensimmäiseen kuuluu normaali alueen ja kulun valvonta, toinen ja kolmas taso olisivat tiukempia, sanoo Pietarsaaren Sataman tekninen päällikkö Niina Kujala:

- Toinen taso pitää sisällään arvion normaalista poikkeavasta toiminnasta.

- Jos epäillään aluksen tuovan tai vievän jotain tiettyjä epäilyttäviä tavaroita tai lasteja tai henkilöitä se kuuluu sataman vastuulle. Tämä koskee myös maantieliikennettä, sanoo Kujala. Silloin myös turvatarkastukset lisääntyvät, ja sataman alueella voidaan rajoittaa toimintaa.

- Kolmas taso on jo sellaista toimintaa, jossa sataman vastuu siirtyy viranomaisille. Sen jälkeen viranomaiset määräävät, mitä me alueella teemme ja me vain avustamme heitä siinä tilanteessa, sanoo tekninen päällikkö Niina Kujala.