Ruotsissa väkevää viiniä ehtoollismaljaan sikainfluenssan estämiseksi

Seitsemän Piitimen seudulla työskentelevää kirkkoherraa aikovat vaihtaa tavallisen ehtoollisviinin väkevään viiniin, kertoo Ruotsin televisio SVT. Näin kirkkoherrat varautuvat uhkaavaan sikainfluenssaan.

Piitimen (ruots. Piteå) lääninrovasti Stieg Berggren kertoo, että monen tutkijan mukaan tällä tavalla voidaan estää bakteerien leviäminen, olipa kyseessä tavallinen flunssa tai sikainfluenssa.

Ruotsin terveysviranomaiset eivät luota pappien terveyskonstiin.

- On vaikea sanoa, millaisen vaikutuksen (vahva viini) aiheuttaisi. Joka tapauksessa H1N1-virus leviää pisaratartuntana hengitysteiden tai silmien välityksellä, sanoo SVT:n haastattelema ylilääkäri Johan Struwe Ruotsin Tartuntatauti-instituutista.

Väkevän viinin alkoholipitoisuus ei riitä desinfioimaan ehtoollisastiaa, Struwe toteaa. Desinfiointi edellyttäisi 60 - 70 prosentin alkoholimäärää.

Näin koviin aineisiin Piitimessäkään ei aiota mennä. Kirkko on käyttänyt ehtoollisjuomina viiniä 2000 vuotta, eikä sen voimakkaampiin juomiin aiota mennä vastakaan, sanoo lääninrovasti Berggren.

Linköpingin seudulla taas otetaan käyttöön sama keino, jolla hygieniaa yritettiin parantaa HIV-epidemian alkuvaiheessa 1980-luvulla. Linköpingissä ehtoollisleipä upotetaan viiniin, joten mahdolliset sikainfluenssapöpöt eivät pääse leviämään, olipa viini minkälaista tahansa, kerrotaan Linköpingin seurakunnasta.

Ylilääkäri Struwe tyrmää tämänkin idean. Hänen mielestään olennaisinta on hyvä käsihygienia.