Vanhustenhoidossa isoja puutteita Itä-Suomessa

Itä-Suomen lääninhallituksen tekemän selvityksen mukaan vanhusten ympärivuorokautissa hoidossa on erittäin paljon puutteita. Suurin ongelma on liian vähäinen ja osin kouluttamaton henkilökunta. Yövuoroissa on käytetty jopa laitoshuoltajia. Tarkastuksia tehtiin 15 yksityiseen hoitokotiin ja neljäosaan kunnallisista hoitokodeista.

vanhukset
Hoitaja mittaa vanhuksen verenpainetta.
Yle

Eduskunnan oikeusasiamiehen pyytämä selvitys koskee ympärivuorokautista hoitoa tuottavia toimintayksiköitä. Ongelmia löytyy niin yksityiseltä kuin kunnalliseltakin puolelta. Hoitajia itseään tilanne ahdistaa suuresti.

Sijaisia on erittäin vähän koko Itä-Suomen alueella. Pätevien sijaisten puuttuessa käytetään kouluttamatonta työvoimaa jopa itsenäisesti yövuorojakin tekemässä. Esimerkiksi sairauslomiin ja muihin lyhyisiin työntekijöiden poissaoloihin ei saada sijaisia tai hoitokodeissa on sijaistenottokielto - erityisesti alle kahden viikon poissaoloissa. Henkilöstövajauksen vuoksi, keskussairaaloissa on yhä enemmän kotiuttamista odottavien vanhuksia ja siirtoviivemaksut kasvavat.

Hyväkuntoisetkaan vanhukset eivät pääse vessaan

Selvityksen mukaan vanhusten liikkumista rajoitetaan yleensä vanhuksen oman turvallisuuden vuoksi. Lääninhallitukselle on kuitenkin tilanteista, joissa vanhusta on istutettu tuntikausia tuolissa tai laitettu vaippa sellaisillekin vanhuksille, jotka kotona ovat liikuntakykyisiä ja vessassa käyviä.

Puutteita on havaittu myös vanhusten hygienian hoidossa. Vanhuksia ei ehditä käyttää riittävän usein vessassa eikä vaippoja toisaalta vaihdeta niitä riittävän usein. Yövaippa saatetaan vaihtaa vasta juuri ennen lounasta. Vanhus saattaa pyytää vessaan, mutta häntä kehotetaan tekemään tarpeensa vaippaan, koska vessaan auttaminen vaatisi kahden hoitajan työpanosta.

Hoitokoti voi yrittää hoitaa vanhusta liian pitkälle yksin

Esimerkiksi Kuopio on lopettanut säästösyistä lääkäreiden käynnit hoitokoteihin. Huolestuttava ilmiö on se, että yksityinen hoitokoti yrittää hoitaa vanhusta liian pitkälle. Taustalla on huoli omasta taloudellisesta menetyksestä, kun vanhus siirtyy kunnalliseen terveyskeskukseen tai sairaalaan.

Osalla yksityisistä hoitokodeista sairaanhoidollinen osaaminen on puutteellista, esimerkiksi vanhusten saamat murtumat todetaan hitaasti.

Lääninhallitus pystyy peruuttamaan palveluntuottajan toimiluvan vakavien puutteiden ja laiminlöyntien vuoksi. Viime vuonna peruttiin toimilupa yhdeltä yksityiseltä hoitokodilta.

Lähteet: YLE Savo / Anu Rummukainen