Mittavat liikennehankkeet vaalipiirin voittoja

Pohjanmaan radio pyysi alueen kansanedustajilta puolenvälin arviota Vaasan vaalipiirin suurimmista voitoista ja tulevista haasteista kuluvalla vaalikaudella. Liikennehankkeet nousivat kärkeen, suurin huoli on jatkossa kuntataloudesta.

vaalipiirit
Demarien Miapetra Kumpula-Natri pitää tärkeänä uusiutuvien energioiden tukimäärärahojen turvaamista. Jutta Urpilainen on huolissaan Keski-Pohjanmaan asemasta aluehallintouudistuksessa.YLE

Liikennehankkeet nousevat ylivoimaisesti kärkeen Vaasan vaalipiirin kansanedustajien kuluneen kaksivuotiskauden voittolistalla. Vaalikauden välitilinpäätöksessä suurin huoli kohdistuu kuntatalouteen, jonka pohjalaisedustajat pelkäävät nakertavan kansalaisilta yhdenvertaiset palvelut.

Kaikki kyselyyn vastanneet edustajat nostavat liikennepoliittisen selonteon tulokset ehdottomaksi vaalipiirin voitoksi. Rahaa on luvattu ja osin jo saatukin enemmän kuin aikoihin: muun muassa Pohjanmaan radan kunnostukseen, Vaasa-Seinäjoki-radan sähköistykseen, ohikulkuteihin, Rengonharjun kiitotien pidentämiseen, valtateiden peruskorjauksiin ja Pietarsaareen satamatöihin.

Samaan hengenvetoon kansanedustajat ovat huolissaan perustiestön kunnosta. Muutama edustaja toteaa, että jo luvattujenkin liikennehankkeiden etenemistä pitää vahtia huolella.

Ruotsinkielisten asema huolettaa

Etenkin oppositiopuolueiden edustajat murehtivat Keski-Pohjanmaan kohtaloa aluehallintouudistuksessa. RKP:n Anna-Maija Henriksson ja Mats Nylund peräänkuuluttavat äänekkäimmin ruotsinkielisten palvelujen turvaamista, jos Keski-Pohjanmaa siirretään Oulun ja Kajaanin yhteistyökumppaniksi.

- Halke-ministerityöryhmän ehdotus Keski-Pohjanmaan liiton siirtämisestä Oulun seudun yhteistyöalueelle uhkaa sekä elinkeinoelämän että asukkaiden palvelun tarvetta. Ehdotus uhkaa hajottaa toimivat rakenteet. Samanaikaisesti ehdotus uhkaa äänestysalueen jakamista siten, että Vaasan vaalipiiri menettää 3-4 edustajapaikkaa ja näin ollen myös poliittista vaikutusvaltaa. Meidän tulee kaikin voimin toimia, jotta välttyisimme tämän tuhoisan ehdotuksen kielteisiltä seuraamuksilta, korostaa Mats Nylund.

- Aluehallintouudistus on hankala suhteessa perustuslakiin ja kielilakiin. Nyt noin 6500 ruotsinkielistä kokkolalaista ollaan siirtämässä yhteistyöalueelle, missä ei ole ennestään kuin noin 7000 ruotsinkielistä 400 000 asukkaan joukossa, laskee Anna-Maja Henriksson.

Osittain kielikysymykseen liittyy myös kokoomuksen Petri Pihlajaniemen ja RKP:n Håkan Nordmanin huoli Pohjanmaan hätäkeskuksen säilyttämisestä.

- Pohjanmaan hätäkeskuksen toiminta Vaasassa on turvattava. Kaksikieliset palvelut edellyttävät sitä. On luonnollinen ratkaisu yhdistää jotkut nykyisistä hätäkeskuksista, joko Keski-Suomesta tai Pori-Turku-suunnalta, Pohjanmaan hätäkeskukseen, ehdottaa Håkan Nordman.

Mieto vaalii yhteistyötä

Vain keskustan Juha Mieto nosti esiin vaalipiirin kansanedustajien yhteistyön tärkeyden voittojen saavuttamisessa.

- Kuluneelta kaksivuotiskaudelta toisin esiin hyvän ja lämpimän yhteishengen vaalipiirin edustajien kesken.

Kyselyyn vastasi vaalipiirin seitsemästätoista edustajasta kolmetoista kansanedustajaa.

Maaliskuussa 2007 valittu eduskunta on nyt paiskinut töitä puolet vaalikaudestaan. Kansanedustajat aloittivat tänään syyskautensa täysistunnolla.

Lähteet: YLE Pohjanmaa