Nuorten näytelmäkirjailijoiden tekstit ovat harvinaisuuksia suomalaisteattereissa

Suuret teatteritalot luottavat näytelmäkirjailijoissa varmoihin nimiin, eivätkä helposti ota riskejä, sanoo ohjaaja Saana Lavaste. Tampereen Työväen Teatteri teki poikkeuksen kantaesittämällä 27-vuotiaan Emilia Pöyhösen tekstin Valitut.

kulttuuri
Näyttelijä Marika Heiskanen
Marika Heiskanen näyttelee Emilia Pöyhösen kirjoittamassa Valitut-näytelmässä.Timo Teräväinen / Tampereen Työväen Teatteri

Pöyhösen Valitut-näytelmän aiheena on maailmanparantamisen halu ja hinta. Hyvyyden mittakaavaa etsitään kolmen sukupolven kokemuksilla. Näytelmässä kuljetaan 30-luvun lähetyssaarnaajien maailmasta 1980-luvun nousukaudelle ja päädytään tämän päivän teini-ikäisen maailmantuskaan.

Emilia Pöyhösen teksteistä on aiemmin nähty Kuokkavieraat Helsingin ylioppilasteatterissa ja teatteri Takomossa Leipäjonoballadi.

Nuorten näytelmäkirjailijoiden tekstit päätyvätkin usein niin sanotuille lainsuojattomille teattereille, suurissa taloissa kynnys on korkealla. Emilia Pöyhösen Valitut-näytelmä tekee poikkeuksen syksyn teatteritarjonnassa, sillä sen kantaesitys tehtiin Tampereen Työväen Teatteriin.

Suurilta teatteritaloilta kaivataan uskallusta

Yhteistyössä teatteri Siperian kanssa syntyneen Valitut-näytelmän ohjasi Saana Lavaste, jonka mielestä juuri isot teatteritalot ovat niitä, joiden pitäisi myös ottaa riskejä.

- Valitut-näytelmä on nuoren kirjoittajan työnä kiva tuoda suureen teatteriin, koska nyt sen voivat nähdä myös sellaiset ihmiset, jotka eivät ehkä koskaan kävisi Teatteri Siperiassa. On sääli jos kaikki uudet tekstit esitetään jossain tuolla ullakkokomeroissa, missä niitä näkee vain se valikoitujen yliopisto-opiskelijoiden joukko, Lavaste naurahtaa.

Saana Lavaste kertoo, että Valitut-näytelmä on luultavasti ensimmäinen 80-luvulla syntyneen kirjoittajan teos Tampereen Työväen Teatterissa, saati sitten monessa muussakaan.

- Jos joku voi ottaa sellaisia taloudellisia riskejä, mitä aivan uuden tekstin esittämiseen liittyy, niin eivätkö juuri nämä suuret teatteritalot. Emilia Pöyhönen ei ole ainoa näytelmäkirjailija, joka on jossain vaiheessa miettinyt alanvaihtoa sen takia, ettei tekstejä tunnu saavan mihinkään eikä työstä makseta.

Näytelmäkirjailija Emilia Pöyhönen on itse sitä mieltä, että Suomessa on tällä hetkellä useita erittäin kiinnostavia nuoria näytelmäkirjailijoita.

- Valitut-näytelmäni teemoissa on kysymys luottamuksesta ja uskosta. Nyt peräisinkin luottamusta ja uskoa uusiin kirjoittajiin. Jos ihmiset jäävät kirjoittamaan tekstejään pöytälaatikkoon, ei suomalainen näytelmäkirjallisuus kehity eteenpäin.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/ Leena Peltokangas