Runeberg saa nenilleen Rautavaaran Aleksis Kivi -oopperassa

Einojuhani Rautavaaran Aleksis Kivi -oopperan uusi vauhdikas versio saa tällä viikolla ensi-iltansa. Särmikkään säveltäjälegendan klassikossa iloitellaan etenkin Suomen kansallisrunoilija Runebergin kustannuksella.

kulttuuri
Einojuhani Rautavaara
Einojuhani RautavaaraYLE

Einojuhani Rautavaaran Aleksis Kivi -ooppera kantaesitettiin vuonna 1997. Teoksesta on tehty nyt railakas uusintaversio, josta jäykistely on kaukana.

- Yks Aleksis Kiven puoli on varmasti tällainen anarkistinen puoli, kun hänen tuotantoaan lukee ja katsoo sitä ajan henkeen muihi taidetuotteisiin verrattuna. Kun tällainen ilo ja kyseenalaistaminen oli todella keskeinen puoli, ajateltiin että se kuuluu tähän esitykseen, kertoo ohjaaja Pekka Milonoff.

Tyylitellyssä elämäkerrassa irvitäänkin estottomasti Kiven perivihollisille, niin kirjallisuuskriitikko Ahlqvistille kuin kansallisrunoilija Runebergillekin.

Säveltäjä Einojuhani Rautavaara selittää oopperan rajua Runeberg-pilkkaa sillä, että teoksessa täytyy olla vastaliike, joka on kyllin voimakas. Lisäksi Runebergin pilkkaamiseen on ihan henkilökohtainenkin syy.

- Koulupoikana kävelin aina koulusta kotiin Runebergin patsaan ohi, ja ihmettelin että miten voi olla kansallisrunoilija, joka ei osaa kansansa kieltä.

Suomalaisen säveltaiteen legenda, 80-vuotias Einojuhani Rautavaara tunnetaan särmikkäistä mielipiteistään. Muutama vuosi sitten hän ilmoitti, että rock on säälittävää musiikkia. Kanta ei ole muuttunut, vaikka säveltäjän mukaan silläkin on paikkansa.

- Rockihan on aivan välttämätöntä. Anteeksi että sanon näin, mutta se on nimenomaan junttimusiikkia, ja eihän junteilla olisi omaa musiikkia ollenkaan jos rock otettaisiin pois, eli olkoon sillä oma arvonsa.

Rautavaara on puhunut paljon etenkin luomisprosessiin liittyvästä mystiikasta. Hänen mukaansa säveltäminen on tapahtuma, jota ei voi selittää.

- Minä luotan siihen, että musiikkiteos, sävellys, tietyllä tavalla luo itsensä, ja minä olen vain välittäjä, välikappale, se tulee minun kauttani.

Lähteet: YLE Uutiset / Jussi Mankkinen