1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Naakan pesä voi tukkia savupiipun

Näihin aikoihin vuodesta halkoja aletaan kantaa omakotitaloihin sisään. Tulitikun raapaisemisen jälkeen saattaa lämmittäjää odottaa yllätys. Takka ei vedäkään. Ongelmaan on yleensä helppo ja yksinkertainen ratkaisu, kertoo nuohooja.

tiede
Mies laittaa puita takkaan.
YLE / Mika Kanerva

Mikäpä sen ihanampaa kuin vilpoisana syysiltana laittaa pitkästä aikaa ensimmäiset tulet takkaan. Palavien puiden ratina ja kauniin punainen loimotus tulisijasta lämmittää pimeänä vuodenaikana mieltä, kehoa - ja taloa. Tunnelman voi pilata ainoastaan sisään tupaan tuprahtava savupilvi, kun piippu ei vedäkään.

Nuohooja Pepe Kuitunen Pepen piippupalvelusta Sysmän Nuoramoisista kertoo, että tilanne on varsin tyypillinen alkusyksystä.

Miksi savupiippu ei kesän jäljiltä vedä?

- Suurin syy on siinä, että tulisijojen lämpötila on sisältä kylmempi kuin lämpötila on ulkona. Siitä seuraa veto-ongelma, joka on helppo ratkaista laittamalla nuohousluukkuun, ei tuhkaluukkuun, lämmin- tai kuumailmapuhallin tai pienet tulet. Eli pelti auki, tulet uuniin ja ongelma poistuu.

Kaikilla ei kuumailmapuhallinta ole. Onko tulisijaan turvallista laittaa pieni valkea?

- Tulisija on tehty tulen polttamiseen, joten suurta vaaraa ei ole. Jos esimerkiksi sanomalehden polttaminen kuitenkin epäilyttää, voi sen korvata esimerkiksi lämpökynttilällä, joka saa luukun ollessa auki siellä oman aikansa palaa. Se ajaa saman asian. On hyvä muistaa myös, että alkukesästä ennen lämmittämisen lopettamista ei peltiä tarvitse laittaa kiinni vaan jätetään se raolleen. Silloin ilmavirta pääsee kulkemaan, tulisija pysyy kuivana ja veto yllä.

Miten yleisiä veto-ongelmat syksyn tullen ovat?

- Todella yleinen. Jotka tulisijoja käyttävät, ovat asian varmasti huomanneet.

Naakat voivat tukkia savupiippuja. Miten tyypillistä on, että piipusta löytyy naakan pesä?

- Jos naakkoja on kesällä pyörinyt talon ympärillä, on mahdollista, että piippuun on tosiaan tehty pesä. Tosin naakka aloittaa pesimisen maaliskuussa. Jos on talvella lämmittänyt ja uuni on vetänyt normaalisti, pesää tuskin on. On niitä kuitenkin kymmeniä kaivettu piipuista pois.

Uskaltaako takkaan laittaa ensimmäisellä kerralla monta pesällistä puita?

- Takka on kesän jälkeen kylmänä. Ensimmäisen pesällisen on oltava pieni. Siitä sitten varovasti lämmitellään, jotta kosteus poistuu ja tulisija saadaan toimintakuntoon. Lämmityskauden alussa on aina muistettava takan hiljainen, rauhallinen sisäänajo.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi