Aurinkoenergiasta Luvatalle kultakimpale?

Aurinkoenergian asiantuntijan, tekniikan tohtori Petri Konttisen mukaan Pori on uudessa uimahallissaan toteuttamassa Suomessa täysin ainutlaatuista ja osiltaan myös maailmanlaajuisesti uudenlaista aurinkoenergiakohdetta. Luvatalla aurinkoenergiassa haistetaan suuria mahdollisuuksia.

Kuva: YLE / Jari Pelkonen

Konttisen mukaan Porin kaupunki edustaa esimerkillistä rohkeutta ja päänavausta Suomessa ottamalla auringon tehokäyttöön uudessa uimahallissa.

-Aurinkoenergia on maailmalla megatrendi. Aurinkosähkön kulutus kasvaa vuosittain 40 prosentin vauhtia. Myös aurinkolämpö kasvaa reilusti kaksinumeroiseilla luvuilla. Luvatalla nähdään, että Suomen on oltava mukana tässä kehityksessä ja saatava osansa tälle tekniikalle rakentuvasta vientikakusta, tohtori Konttinen Luvatalta toteaa.

Luvata julkisti tänään teknisen innovaation, jota käytetään ensimmäistä kertaa Porin uimahallissa.

- Kyseessä on esipatinoitu kupariarkkitehtuurituote. Perusajatuksena on, että arkkitehtuurin ehdoilla selvitetään, miten saadaan rakennuksesta mahdollisimman paljon ulos aurinkoenergiaa.

Aurinkoenergia työllistää Satakunnassa

Luvatalla uskotaan, että innovaatiosta saadaan muutamassa vuodessa hieno vientituote.

- Kellään muulla maailmassa ei ole tarjolla tätä konseptia. Nyt täytyy vain saada arkkitehdit vakuuttuneeksi tämän toimivuudesta. Porin uimahallista saamme hienon esimerkin, Konttinen uskoo.

Satakuntaan on tällä hetkellä keskittynyt ehkä Suomen vahvin aurinkoenergian osaaminen.

- Moni ei tiedä, että Satakunta ja Porin seutu on Suomen suurin työllistäjä, mitä aurinkoenergiaan tulee. Aurinkoenergian ympärillä maakuntaan on synytnyt noin sata työpaikkaa.