Hobitti-elokuvia päästään vihdoin kuvaamaan

Hobitti-elokuvien tuotantoa päästään jatkamaan. Kirjailija J.R.R. Tolkienin perikunta ja New Line Cinema -elokuvayhtiö ovat päässeet sopuun Taru sormusten herrasta –trilogian korvauksista.

viihde
Ian Holm näyttelee Bilbo Reppulia.
Ian Holm näytteli Bilbo Reppulia Taru sormusten herrasta-elokuvatrilogiassa.New Line Cinema

Kahdessa osassa julkaistavaa Hobittia ryhdyttiin valmistelemaan heti Sormusten herra -elokuvien suursuosion jälkeen, mutta oikeuskiista on sotkenut aikataulua.

Fantasiakirjallisuuden ikonin perikunta haki yhtiöltä 150 miljoonan dollarin (yli 100 miljoonan euron) tekijänoikeuskorvauksia. Nyt saavutetun sopimuksen yksityiskohtia ei paljasteta, mutta perikunta on antanut New Line Cinemalle luvan uusien elokuvien tekemiseen. Myös elokuvat ohjannut Peter Jackson haastoi yhtiön oikeuteen saamatta jääneiden osuuksien takia. Jacksonin juttu kuitenkin soviteltiin oikeussalin ulkopuolella.

Taru sormusten herrasta -kirjaan perustuvat elokuvat ovat tähän mennessä keränneet yhtiölle yli neljän miljardin euron tuotot.

Tolkienin kirjoittama Hobitti eli sinne ja takaisin kertoo ajasta ennen Sormusten herra -trilogian tapahtumia. Siinä hobitti Bilbon elämä muuttuu kerralla, kun velho Gandalf palkkaa hänet oppaaksi kääpiöretkikunnalle, joka aikoo valloittaa Yksinäisen vuoren valtakunnan takaisin sitä hallitsevalta lohikäärmeeltä. Tarina paljastaa myös, kuinka Bilbo löysi sormusten sormuksen.

Elokuvat ohjaa mm. Hellboy-elokuvista ja Panin labyritista tunnettu Guillermo del Toro. Käsikirjoitus on hänen ja Peter Jacksonin käsialaa. Työpari päätyi itseensä etsittyään tarinalle sopivia kirjoittajia kahdeksan kuukauden ajan. Apuna ovat olleet myös Sormusten herroja käsikirjoittaneet Fran Walsh ja Philippa Boyens.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus