1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Arctic Sea on yhä Atlantilla

Heinäkuun lopulla kaapattu ja Venäjän asevoimien vapauttama Arctic Sea purjehtii yhä avomerellä Atlantin itäisillä vesillä, kertoo Venäjän syyttäjäviraston alainen tutkimuskomissio YLE Uutisille.

Laivan tarkempaa sijaintia ei ole kerrottu. Brittiläinen asiantuntija ei usko, että laiva olisi kuljettanut venäläisiä aseita Lähi-itään.

Venäjän syyttäjäviraston mukaan kohulaiva on itäisellä Atlantilla 2 - 3 päivän matkan päässä Gibraltarin salmesta. Arctic Sea -alusta kuljetetaan Venäjän mukaan sotalaivan saattamana Mustallemerelle, Novorossijskin satamaan tutkittavaksi.

Venäjän laivasto otti Arctic Sean valvontaansa viime kuussa Kap Verden saarivaltion lähellä Afrikan länsipuolella. Yksitoista miehistön jäsentä ja kahdeksan kaapparia lennätettiin Moskovaan, kapteeni ja kolme muuta miehistön jäsentä jäivät laivaan.

Aluksella olevat Venäjän syyttäjäviraston tutkijat kertovat, että alukselta on tähän asti löytynyt vain puutavaraa, jota aluksen piti alun perin kuljettaa Suomesta Algeriaan. Tiistaina Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiisti jyrkästi raportit, joiden mukaan laivalla olisi ollut ilmatorjuntaohjuksia matkalla Iraniin.

Brittiasiantuntija: Taustalla tavalliset rikolliset

Myös brittiläinen merenkulun turvallisuusasiantuntija Nick Davis torjuu ajatuksen aseiden salakuljetuksesta ja pitää kaappausta tavallisten rikollisten työnä:

- Kaappaajat ovat melko hyvin tunnettuja pikkurikollisia. Ei ole vahvaa näyttöä, että hallitus olisi sekaantunut juttuun tai että laiva olisi salakuljettanut ohjuksia tai joukkotuhoaseita. Puheet niistä ovat vain yletöntä kohua, joka on perustunut kuulopuheisiin ja huhuihin, kuittaa Davis.

Nick Davis työskentelee kauppamerenkulun turvallisuutta edistävässä yrityksessä Poolessa Englannin kanaalin rannalla. Hän ei ihmettele laajaa ja raskasta operaatiota, jolla laiva, sen miehistö ja kaappaajat löydettiin:

- Kun tarkkaa tietoa laivan katoamisesta, kaappaajista ja tapahtumista ei ollut, Venäjä päätti ottaa tosiasioista selvää ja teki niin kuin mikä tahansa hallitus tai laivasto olisi tehnyt. Venäjä teki kaiken käsikirjan mukaan tehokkaasti, nopeasti ja hyvin, sanoo Davis.