1. yle.fi
  2. Uutiset

Peliongelmaisten hoito yhä levällään

Peliongelmista kärsivien hoito on Suomessa edelleen levällään. Hoitoon pääsy ja hoidon laatu vaihtelevat suuresti, kattavia ja alueellisesti tasa-arvoisia hoitopalveluja ei ole ollut saatavilla. Pääasiassa hoitoa on ollut tarjolla vaihtelevasti joko päihdehuollon tai mielenterveyspalveluiden puolella.

peliriippuvuus

Jyväskylän Seudun Päihdepalvelusäätiö, Tyynelän Kuntoutus- ja Kehittämiskeskus sekä Kuopion Kriisikeskus ovat kukin tahoillaan hoitaneet ongelmapelaajia jo vuosien ajan. Nyt yhteistyötä ollaan tiivistämässä ja siitä osoituksena on viime vuonna alkanut Pelissä -hanke. Sen avulla kehitetään Keski- ja Itä-Suomen alueilla tarkoituksenmukaisia hoitopalveluja, -käytänteitä ja –polkuja ongelmapelaajille sekä heidän läheisilleen.

Avun pyytämistä ei kannata vetkuttaa

Suomalaiset ovat hyvin innokkaita rahapelaajia. Viime vuosina pelaamiseen liittyvät ongelmat ovat nousseet näkyvästi esiin, sillä yhä useammat uskaltavat puhua ääneen ongelmastaan. Silti monet peliongelmaiset ovat yhä ilman tukea.

-Rahapeliongelmiin haetaan valitettavasti apua turhan myöhään, kun ongelmat ovat jo kasvaneet erittäin suuriksi, toteaa Pelissä-hankkeen projektityöntekijä, sosiaalityöntekijä Anne-Maria Perttula.

Apua ei osata hakea, sillä tietoa tarjolla olevasta hoidosta ei juuri ole saatavilla. Lisäksi peliongelmaan liittyy usein häpeää ja syyllisyyttä.

Vertaistukea ja yleisötilaisuuksia

Pelissä-hankkeen kautta peliongelmasta kärsivän on mahdollisuus saada tukea ja apua rahapeliongelmiinsa. Jyväskylässä on tarjolla sekä yksilövastaanotto että vertaisryhmätoimintaa.

Jyväskylässä järjestetään syksyllä myös kaksi maksutonta yleisötilaisuutta. Ensimmäisessä käsitellään rahapeliongelmia ja niiden hoitoa. Paikalla on sekä valtakunnan että paikallisen tason asiantuntijoita ja osaajia, mm. auttavan puhelimen Peluurin kehittämispäällikkö Tapio Jaakkola. Paneelikeskustelua nuorten rahapeliongelmista johtaa kansanedustaja Aila Paloniemi.

Toisessa yleisötilaisuudessa käsitellään läheisten asemaa. Pelaajien läheisten lisäksi näkökulmana on sekä alkoholiongelmaisten että vankien läheiset.

Yleisötilaisuudet:

Lotosta nettiin – netosta kottiin” – Rahapelaaminen ongelmana

aika 22.9. klo 16.15.-18.45

paikka: Jyväskylän kaupunginkirjaston Minnansali

Läheisten tukeminen ongelmatilanteissa

aika: 22.10. klo 16.15.-18.45

paikka: Jyväskylän kaupunginkirjaston Minnansali

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Sanna Pirkkalainen

Lue seuraavaksi