1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hihat näkyviin, miehet!

Kotkalaiset vaatettamisen ammattilaiset kertovat miesten syysmuodista ja jakavat vinkkejä pukeutumiseen.

Kauluspaidan hihan tulee näkyä parin sentin verran puvun alta. Kuva: YLE / Arttu Horttanainen

Tuija Reinikainen Kotkan Kauppakeskus Pasaatin Pukumies -myymälästä kertoo miesten muodin seurailevan vahvasti naisten pukeutumista.

- Miesten pukeutumisessa näkyy tänä syksynä paljon neuleita joita yhdistellään paitojen kanssa. Samoin neuleliivejä näkyy nyt paljon. Liivit ovat tulleet takaisin, kertoo Tuija Reinikainen.

-Miehet ovat nykyisin paljon rohkeampia pukeutujia kuin ennen. Värejä uskalletaan käyttää!

Mies on myös helppo asiakas joka on lähes aina avoin ehdotuksille. Jos asiakas ei koe omaavansa tarpeeksi mielikuvitusta, on henkilökunta aina valmis auttamaan.

Kiva työ saada mies aivan uuden näköiseksi eikä se ole edes hankalaa, sanoo Tuija Reinikainen.

Riku Reijasalo Kotkan Kauppakeskus Pasaatin Dressman -myymälästä kertoo syksyn näkyvän heillä neuleiden määrässä sekä väreissä. Syksyn muotivärikin on jo selvillä.

- Lila on syksyn muotiväri. Toki perusvärit ovat aina suosittuja kuten musta, harmaa ja valkoinen, mutta lila on nyt se juttu. Miesten pukeutuminen on taantuman myötä muuttunut käytännönläheisemmäksi. Enää ei ostella turhia, kertoo Reijasalo.

Helppona muotivinkkinä miehille Reijasalo kehottaa pukua käyttäviä miehiä panostamaan erilaisiin kauluspaitoihin ja solmioihin.

-Yksi musta puku vaatekaapissa on monikäyttöinen kun siihen yhdistää erivärisiä paitoja ja solmioita. Esimerkiksi syksyn muotiin pääsee kiinni helposti käyttämällä lilanväristä paitaa ja solmiota, neuvoo Reijasalo.

Puvun kanssa ei missään tilanteessa käytetä lyhythihaista kauluspaitaa. Se on tyylirikko, Reijasalo valistaa.

Mies on lähes aina helppo asiakas, mutta tilanne muuttuu usein toiseksi kun mukana on nainen.

Kun nainen on miehen kanssa vaateostoksilla, mies usein käytännössä ohjataan sovituskoppiin ja nainen kantaa haluamansa vaatteet sinne sovitettavaksi. Silloin sovitellaan paljon vaatteita, toteaa Tuija Reinikainen.

Miesten pukeutuminen on taantuman myötä muuttunut käytännönläheisemmäksi. Enää ei ostella turhia. Suurin syy miesten vaateostoksiin on edelleen se perinteinen, vanha on kulunut ja uutta tarvitaan.

- Kyllä se vaate useimmiten tullaan hakemaan tarpeeseen. Kun isoisän rippipuku ei mahdu enää päälle niin sitten tullaan hakemaan uutta, kiteyttää Riku Reijasalo.

YLE Kymenlaakso / Arttu Horttanainen