1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Pankilla ja henkilöstörahastolla iso riita sijoitustappioista

Teräsyhtiö Rautaruukin henkilöstörahasto ja Ålandsbanken riitelevät oikeudessa satojen tuhansien eurojen sijoitustappioista. Helsingin Sanomien mukaan kiistassa on kysymys Ålandsbankenin varainhoitoyksikön tekemästä 1,8 miljoonan euron sijoituksesta Yhdysvaltain osakemarkkinoille vastoin henkilöstörahaston kieltoa.

Kiista sai alkunsa, kun Ålandsbankenin varainhoitoyksikkö sijoitti viime syksynä 1,8 miljoonaa euroa Rautaruukin henkilöstörahaston varoja Yhdysvaltain osakemarkkinoille. Rautaruukin henkilöstörahasto oli kesäkuussa kieltänyt sijoitukset yhdysvaltalaisiin osakkeisiin, mutta tieto ei kirjautunut pankin järjestelmiin. Talouskriisi veti sijoituksen tappiolle.

Sijoitusrahasto irtisanoi omaisuudenhoitosopimuksen sittemmin, mutta henkilöstörahasto sai tiedon sijoituksesta ja sen tappioista vasta kuukausi irtisanomisen jälkeen.

Oikeudessa henkilöstörahasto perää 462 000 euron korvausta tappioista, mutta Ålandsbanken on valmis maksamaan vain 32 000 euroa eli tappiot, jotka syntyivät ennen kuin sopimus omaisuudenhoidosta loppui.