Hyppää sisältöön

Petroskoilainen teatteriosaaminen näyttäytyy

Petroskoin kansallinen teatteri vierailee lokakuun alussa Joensuussa. Petroskoilaiset tuovat pohjoiskarjalaisten nähtäväksi näytelmän Liperiadi. Kyseessä on Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa -teokseen pohjautuva musiikkinäytelmä.

Kohtaus Liperiadi-näytelmästä. Kuva: Petroskoin kansallinen teatteri

Suomenkielisen esityksen on sovittanut ja ohjannut Lev Stukalov.

Petroskoin kansallinen teatteri on ainoa Suomen ulkopuolella toimiva suomenkielinen teatteri maailmassa. Vierailulla on mukana kaikkiaan 36 henkilöä.

Joensuun kaupunginteatterin yhteistyö Petroskoin teatterin kanssa on varsin aktiivista. Vuonna 2007 Esko-Pekka Tiitisen käsikirjoittaman lastennäytelmän Koivuhiiri ja Päästäinen suomenkielisen version ohjasi Joensuun kaupunginteatterille venäläinen Lidia Tolstova ja venäjänkielisen version Petroskoin kansallisen teatterin näyttämölle ohjaaja Timo Ventola.

Joensuulaisille näyttelijöille tuttu kaupunki

Nuorista joensuulaisista näyttelijöistä Petroskoissa ovat viime aikoina toimineet muun muassa Riina Uimonen ja Jaakko Tohkanen. Tohkanen toimi myös tuottajana toukokuussa 2009 Petroskoissa järjestetyillä kansainvälisillä teatterifestivaaleilla.

Petroskoin kansallisen teatterin vierailun Joensuun järjestelyjä hoitavat yhteistyössä Joensuun kaupungin kulttuuritoimi ja kaupunginteatteri. Näytelmä esitetään kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 1.10. kello 18 ja Varkaudessa 2.10.2009.