Aino ja Janne voivat hyvin

Aulangon joutsenpariskunta Aino ja Janne lipuvat vielä lammellaan, mutta noin kuukauden sisällä kutsuu jo Ähtärin eläinpuisto.

Aulanko, Hämeenlinna
Kaksi joutsenta vedessä.
Aulangon joutsenpariskunta lipuu leivän toivossa nopeasti rannalla olevien ihmisten luo.YLE / Mari Siltanen

Aino ja Janne pääsevät jälleen talvikuukausiksi Ähtärin eläinpuistoon. Intendentti Mauno Seppäkoski aavistelee, että lokakuun alussa on jo joutsenten muutettava.

- Kun säät kylmenevät ja riitettä tulee, alkavat joutsenet kaivata jo etelään.

Leivästä ei puutetta

Puolen tunnin sisällä joutsenpariskuntaa ja niitä seuraavaa sorsaporukkaa käy syöttämässä kolmet eri ihmiset. Uusien ihmisten saapuessa rantaan lipuvat linnut uskollisesti kohti leipäpussin rapinaa odottaen.

Riihimäkeläiset Erkki ja Zinaida Konster käyvät Aulangolla muutaman kerran vuodessa syöttämässä lintuja ja kävelemässä.

Zinaida ja Erkki kävivät aikoinaan Aulangolla lasten kanssa. Nyt lapset ovat jo aikuisia, mutta Aulanko kutsuu edelleen.

Puistometsä saa vuosienkin jälkeen pariskunnan estottomat kehut.

- Tää on niin kaunis paikka. Me olemme Riihimäeltä eikä siellä ole tällaista. Se on kuiva paikka. Tää on ihan upea tämmöinen luonnon paikka ja on näin lähellä. Tänne voi tulla milloin vain, eivätkä portit ole koskaan kiinni, Zinaida ihastelee.

Zinaida ja Erkki ostavat aina reissua varten erikseen vaaleaa leipää, sillä kotoa ei löydy kuin tummaa leipää.

- Käytiin ensin tuolla pikku lammella syöttämässä. Kun ne sai siellä tarpeekseen, tultiin tänne syöttämään loput, kun oli niin paljon noita sämpylöitä, naurahtaa Erkki.

Lähteet: YLE / Mari Siltanen