Arvokuljetusryöstö: Liedon keskustassa valtavat turvatoimet

Liedon keskustassa oli keskiviikkona ennen näkemättömät turvatoimet, kun Turun hovioikeus selvitti Liedon arvokuljetusryöstön yrityksen tapahtumien kulkua tapahtumapaikoilla. Hovioikeus kuuli kahta poliisia todistajina ja kolmeaa ryöstön yritykseen osallistunutta paikan päällä.

Lieto
Todistajana kuultu poliisi esiintyi tunnistamattoamana.

Hovioikeuden suorittama katselmus oli julkinen tilaisuus, johon yleisöllä oli periaatteessa oikeus tulla paikalle. Poliisi eristi kuitenkin alueet hyvin tarkkaan ja tiedotusvälineidenkin toimintaa oli rajoitettu.

Paikalla oli runsaasti poliiseja, tiet katkaistu piikkimatoilla ja rajavartiolaitoksen helikopteri valvoi aluetta ilmasta ennen katselmusta.

Poliisin muodostaman uhka-arvion mukaan keskiviikon tilaisuuksiin liittyi huomattavia turvallisuusriskejä paonvaaran, ulkopuolisen uhkatekijän ja todistajan suojelun kannalta.

Turun hovioikeus, syyttäjät ja asianajajat tutustuivat Kiesvuoren hautausmaan pysäköintialueeseen, missä poliisi pidätti epäillyt. Paikalla oli samanlaisia autoja kuin itse ryöstönyrityksesäs käytettiin ja tutkintavangita saivat kertoa, miten pidätyshetkellä liikkuivat.

Läheisestä metsiköstä autojen liikkeitä seurannut poliisi kertoi omista havainnoistaan tuona lokakuun 31. päivän yönä vuonna 2007.

Poliisin ja käräjäoikeuden mukaan ryöstönyritys oli jo alkanut pidätyshetkellä. Tekoon epäillyt olivat raskaasti aseistautuneita, muun muassa heillä oli ladattuja rynnäkkökivääreitä autoissaan.

Kaksi epäiltyä pakeni Liedosta, mutta heidät tavoitettiin myöhemmin.

Turun käräjäoikeus langetti tekoon osallistuneille raskaat tuomiot joulukuussa 2008.

Hovioikeus suoritti katselmuksen myös Liedon keskustassa lähellä S-Markettia, jonka takapihalla rahankuljetusauto oli tarkoitus ryöstää.

Lähteet: YLE Turku / Markku Sandell