Punkkeja on, borrelioosia ei niinkään

Punkinpuremasta aiheutuvaa borrelioosia ei ole tänä vuonna Etelä-Savossa tavattu tavallista kesää enemmän.

punkit
Punkki
Yle

Infektioylilääkäri Sakari Vuorinen arvioi, että punkkeja on tänäkin kesänä ollut runsaasti, mutta täällä päin Suomea harva punkki aiheuttaa vaivaa kantajalleen.

Tärkeintä on huolehtia, että punkki ei ehdi olla kiinni ihossa pitkää aikaa. Vain jos punkinpurema aiheuttaa rengasmaista ihottumaa, on tarpeen käydä lääkärissä. Tällöin lääkäri arvioi, pitääkö aloittaa antibioottikuuri.

Punkki voi tartuttaa borrelioosin lisäksi myös Kumlingen tautia eli puutiaisaivotulehdusta, joka on virustauti. Kumlingen tautia esiintyy Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa. Pohjoisin tapaus on löydetty kuitenkin Varkaudesta.

Epäonnistunut kotihoito tuo lääkärireissun

Punkin saa irroitettua kotonakin, mutta jos ihoon jää irroituksen jälkeen punkin jäänteitä kannattaa käväistä esimerkiksi terveydenhoitajan luona varmistamassa ihoalueen puhtaus.

- Hoitajalle tullaan useasti vain siksi, että ajatus punkista on niin inhottava, että halutaan varmistua punkin poissaannista, sanoo Terveystalon terveydenhoitaja Päivi Viljakainen.

Terveydenhoitaja tutkii purema-alueen hyvässä valossa ja joskus vain millimetrin kokoisia punkin jäänteitä metsästetään ihon alta esimerkiksi injektioneulan kärjellä.

Lähteet: YLE Etelä-Savo