1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjekyyhky haastaa mokkulan

Viestikyyhky on nykyaikainen viestintämenetelmä, toisin kuin monet luulevat. Kyyhkyjä käyttävät niin harrastajat kuin puolustusvoimatkin. Muun muassa Säynätsalossa kirjekyyhkyharrastus elää ja voi hyvin.

kyyhkylinnut
Kyyhkysen poikasia näkee harvoin, koska ne kasvavat täysikasvuisen kyyhkyn mittoihin jo kuukaudessa.YLE Keski-Suomi / Riikka Pennanen

Viestikyyhkyharrastaus on Suomessa vielä lapsenkengissään, mutta maailmalla lajille antautuneita on jo miljoonia. Esimerkiksi Belgiassa harrastus kilpailee suosiossa jo jalkapallon ja pyöräilyn kanssa. Suomessa alan aktiiviharrastajia on kuitenkin vasta joitakin kymmeniä.

Pyynpolun lakassa Jyväskylän Muurasalossa kujertaa 40 eriväristä viestikyyhkyä. Tuija Ylönen on kasvattunut kyyhkysiä vuodesta 2002 lähtien ja Pyynpolun lakka on voittanut jo useita palkintoja viestikyyhkykisoissa.

Suomen paras lakka- ja Suomen paras lintu -tittelit ovat napsahtaneet Ylösen mestarilentäjälle, Haapajärvi- nimiselle kyyhkylle jo kaksi kertaa. Takana sillä on noin 10 000 kilometriä, joista lähes puolet on kisalentoja.

-Sanotaan, että kyyhky on käypänen kilpakyyhkyksi, jos se lentää kilometrin minuutissa. Haapajärvi on ylittänyt tämän maagisen rajan jo kahdessa kilpailussa tänä vuonna, Ylönen kertoo.

Haapajärvi - ruma kyyhkynpoikanen

Haapajärvi sai nimensä, kun Tuija Ylösen sisar pyysi vuonna 2003 yhtä lintua mukaansa nuorten leirille parinsadan kilometrin päähän Haapajärvelle.

-Katsoin, että tuossa onkin tuollainen ruma lintu, näyttää ihan pululta! Ajattelin, että ei niin väliä, vaikka ei kotiin osaisikaan, Tuija Ylönen muistelee.

Kyyhkyn oli tarkoitus lentää takaisin Muuratsalon kotiin parissa tunnissa, mutta sepä palasi vasta kahden kuukauden kuluttua.

-Lentelikö hän tänä aikana sitten Suomea ristiin rastiin, vai viettikö aikaansa Haapajärven torilla, sitä tämä tarina ei kerro, Ylönen nauraa.

Mutta linnun nimi oli valmis.

Aurinko oppaana?

Miten viestikyyhkyt sitten osaavat suunnistaa kotiinsa? Siihen ei yksiselitteistä vastausta ole vielä löytynyt.

-Sanotaan, että linnut lentäisivät maan magneettikentän tai auringon mukaan tai käyttäen apunaan näitä molempia, mutta lintujen kotiintulohan perustuu siihen, että ne palaa takaisin siihen, missä ne on syntynyt, kertoo Tuija Ylönen.

Tuli kyyhkyjen suunnistustaito sitten mistä hyvänsä, kyyhkyharrastajien mukaan nuoren linnun kotiin tuo ruoka ja vanhan linnun seksi.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Riikka Pennanen

Lue seuraavaksi