Kokemäellä lähes hellettä

Syyskuun alku on jatkunut harvinaisen lämpimänä. Eilinen oli kuluvan kuun lämpimin päivä. Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan päivän ylin lämpötila, 24,3 astetta, mitattiin Kokemäen Peipohjassa Hyrkölän havaintoasemalla. Ajankohdalle tyypillinen päivälämpötila on noin viisitoista astetta, Lapissa vähän alempi.

Kokemäki
Syksyinen pelto, ruska
Ruska on saapunut pohjoiseen. Syyskuun puolessavälissä väriloistosta saadaan nauttia hieman etelämpänäkinYLE

Päivän ylimmät lämpötilat kohosivat harvinaisen ja paikoin jopa poikkeuksellisen korkeisiin lukemiin, kun yli 22 asteen lämpötiloja mitattiin monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Syyskuun alku harvinaisen lämmin

Vaikka keskiviikon korkeat lämpötilat olivatkin paikoin poikkeuksellisia, ei vanhoja ennätyksiä kuitenkaan rikottu. Kaikkien aikojen lämpimin syyskuun yhdeksäs päivä oli vuonna 2002, kun Mietoisilla lämpötila nousi hellelukemiin, 25,2 asteeseen. Koko syyskuun korkein lämpötila puolestaan on 28,8 astetta, joka mitattiin Raumalla 6.9.1968.

Lämmintä ilmaa saatiin Suomeen keskiviikkona kovan etelätuulen saattelemana. Pohjoisilla merialueilla ja Lapissa tunturien lailla tuuli ylsi myrskylukemiin asti. Vuoden ensimmäisessä syysmyrskyssä keskituulen nopeus oli merellä kovimmillaan Hailuodon Marjaniemessä 22 metriä sekunnissa. Puuskissa tuuli oli kovimmillaan samalla mittauspaikalla yli 27 m/s.

Lähteet: YLE Satakunta