1. yle.fi
  2. Uutiset

Salaattitarpeet kätevästi omasta kasvihuoneesta

Valmis kasvihuone jatkaa kasvukautta syksylle. Kokoamiseen tulee varata riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä.

kasvihuoneet
Hortonomi Marja Partinen opasti kasvihuoneen perustamisessa Etelä-Karjalan Radion lähetyksessä.
Hortonomi Marja Partinen opasti kasvihuoneen perustamisessa Etelä-Karjalan Radion lähetyksessä.YLE Etelä-Karjala

Vihreän unelman, kasvihuoneen, voi rakentaa itse tai ostaa valmiina pakettina. Tarjontaa on tällä hetkellä hyvin, kokoaminen onkin sitten asia erikseen. Toimittaja Olli Saarela hankki kaupasta valmiin kasvihuonepaketin, valmistaja lupasi kokoamisen vievän aikaa pari tuntia.

- Tämä kotitalousviljelijälle soveltuva kasvihuone on helppo koota, ruuveja ei tarvita vaan huone kasataan pikaliitoksilla. Todellisuudessa aikaa vierähti kolme päivää, naurahtaa Saarela.

Hortonomi Marja Partinen kehottaa hankkimaan jykevän kasvihuoneen.

- Alumiinirunkoisen kasvihuoneen uskaltaa pistää pihalle eikä tuuli vie sitä.

Oman kasvihuoneen mittoja miettiessä hortonomi kehottaa kiinnittämään huomiota etenkin korkeuteen.

- Jos kasvihuoneen pituus on kolme metriä ja leveys kaksi, on korkeuden hyvä olla kahdesta kolmeen metriä. Korkeus on tärkeä, jotta ilmanvaihtoa pääsee syntymään, muistuttaa Partinen.

Kotipihan kasvihuoneessa voi kätevästi kasvattaa niin kurkut, tomaatit, salaatit kuin yrtitkin. Jos kasvihuone kootaan vasta kesäkuussa, täytyy tyytyä taimiin. Hortonomi Marja Partinen muistuttaa, että ahneen loppu on sanonnan mukainen.

- Kasvatuslaatikoita ei kannata latoa täyteen, tomaatin taimet kannattaa istuttaa noin 40cm välein. Tiuhempaan istutetuista taimista ei synny kunnon satoa ja niitä täytyisi kastella useita kertoja päivässä.

Kasvihuone ei nauti paahteesta

Hortonomi Marja Partinen muistuttaa varjostamisen tärkeydestä.

- Kasvihuoneen lasi tai pleksi on kirkasta ja usein niissä on vain yksi luukku, joten läpivetoa ei synny. Suosittelen käyttämään tavallista vihreää varjostuskangasta ainakin katolla ja auringonpuoleisessa päädyssä.

Varjostuskangasta voi käyttää siihen asti kunnes sato korjataan, tai poistaa kangas syksyllä ja näin ollen pidentää kasvukautta syksystä. Kasvatuslaatikoihin tulee laittaa mullan ja turpeen sekoitusta. Kurkkujen ja tomaattien kasvatukseen sopiva mullan syvyys on noin 30cm.

Ravinnepitoisuus pysyy hyvänä kaksi viikkoa istutuksesta. Toimittaja Olli Saarela pistää taimet multaan kesäkuun alussa, hortonomi Marja Parttinen lupaa antimien olevan pöydässä parin kuukauden sisällä.

- Kurkku saattaa olla valmista jo heinäkuun puolella, mutta tomaatit saadaan pöytään elokuussa, kertoo Marja Partinen.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi