Nuoret nousevat isoon rooliin, kun Heikki Mälkiä palaa Ilvekseen

Heikki Mälkiä palaa Ilveksen päävalmentajaksi tuttuun organisaatioon muutaman vuoden taon jälkeen. Joukkue on kokenut viime kaudesta menetyksiä ja Ilveksessä satsataankin nyt nuorten pelaajien sisäänajoon.

Tampereen Ilves (Jääkiekon Miesten Liiga)
YLE Tampere

Mälkiä valmensi joukkuetta edellisen kerran vuosituhannen alkupuolella. Tuolta ajalta on peräisin myös Ilveksen viimeisin sm-liigamitali, pronssi vuodelta 2001.

- Organisaatiossa on paljon tuttuja henkilöitä. Valmennuksessa uusi mies on Juha Juujärvi, mielenkiintoinen nuori eteenpäin menevä valmentaja, mutta muuten taidan tuntea suurin piirtein kaikki henkilöt. Aika helppoa oli palata Ilvekseen, Mälkiä summaa.

Palaaminen tuttuun joukkueeseen toimii myös toisinpäin, Mälkiä pohtii.

- Hallituskin tiesi varmasti minut palkatessaan mitä tulee saamaan. Tässä tilanteessa kaikki kanssakäyminen on paljon suorempaa ja helpompaa.

Mälkiän mielessä liikkuva ja taisteleva joukkue

- Pelaajamateriaali tietysti aina määrittää sen miten peliä lähdetään rakentamaan, mutta vaatimustaso on varmasti yksi minun tavaramerkeistäni. Ilves on liikkuva joukkue ja ilme taisteleva. Kentällä saa luoda ja käyttää taitoa niin paljon kuin pystyy, mutta siinä meillä on vielä paljon tekemistä, Mälkiä kertoo kauden peli-ilmeestä ja tavoitteista.

Joukkueen kokoonpano on elänyt vielä kauden allakin ja mm. maalivahtitilanne on aiheuttanut päävaivaa, kun maalivahti Hannu Toivonen lähtikin vastoin ennakko-odotuksia pelaamaan Pohjois-Amerikkaan.

- Ilves menetti keväällä joukon tärkeitä pelaajia ja näitä aukkoja täytettiin budjetin raameissa. Maalivahtitilanne tuli yllätyksenä ja Toivosen paikkaaminen oli tavallaan mahdotonta. Ratkaisu Juha Pitkämäen kanssa saatiin tehtyä hyvin nopeasti. Toivottavasti hän pystyy vastuun kantamaan, koska hänet ykkösmaalivahdiksi hankittiin.

Osa vahvistuksista on vasta liittymässä joukkueeseen, sillä viime kaudellakin Ilveksessä pelannut sentteri Colby Genoway saapuu joukkueeseen vasta loka-marraskuun vaihteessa verotuksellisista syistä.

Tiukka taloustilanne tuo vastuuta nuorille

Tiukka taloustilanne näkyy kaudella nuorten pelaajien esiinmarssina. Se vaatii Mälkiän mukaan kuitenkin kärsivällisyyttä.

- Olisi hienoa, jos voisii mennä pelaajakauppaan ja ostaa kuhunkin ruutuun sopivan pelaajan. Kun näin ei ole, meidän täytyy tehdä näitä pelaajia. Se ei vain tapahdu hetkessä.

Kauden tavoitteista puhuttaessa Mälkiä ei pohdi sijoituksia, vaan pelitapaa ja joukkueen eteen pelaamista

- Taulu, joka pukukoppiin tulee, on vielä vähän kesken, mutta se lähtee yksilöstä ja liittyy jokapäiväiseen työhön. Huipennus on se, että joka kerta kun pelipaita pannaan päälle pystyttäisiin huippusuoritukseen.

- Joukkueen johto on sanonut, että nuoria pelaajia pitää ajaa sisään ja samalla täytyy menestyä. Valmentajalle se merkkaa sitä, että joka peliä lähdetään ja voittamaan ja ainoa tavoite on silloin mestaruus, Mälkiä virnistää.

Lähteet: YLE Tampere / Hanna Juopperi