1. yle.fi
  2. Uutiset

Isän sukunimi jyrää lasten nimitilastoissa

Lapset saavat yhä harvemmin sukunimensä äidin puolelta. Vaikka viidennes naisista säilyttää nykyisin sukunimensä avioituessaan, annetaan arviolta vain seitsemälle prosentille lapsista äidin sukunimi.

Kotimaan uutiset
Vauvaa kastetaan.
Tuula Nyberg / Yle

Helsinkiläisen Tiina Kivilahden perhe on hienoinen harvinaisuus 2000-luvun lopun Suomessa. Perheen lapset ovat saaneet äidin puolelta sukunimen, ja isällä on oma sukunimensä. Nimivalintaan päädyttiin monipuolisen puntaroinnin kautta.

- Me mietittiin aluksi sukujen historiaa, joka on molemmilla puolilla hieno, sukunimillä on upeat tarinat. Sitten minä rupesin perustelemaan oman sukunimeni valintaa sillä, että nimi on ollut minulle tärkeä kiinnepiste elämässä. On olemassa Kivilahden kylä, ja lapsena juoruiltiin serkkujen kanssa sukutarinoita kesäöinä aitassa. Mies tuli siihen tulokseen, ettei hänellä ole näin läheistä tunnesidettä sukunimeensä, Kivilahti kertoo.

Tasa-arvo ei näy lasten sukunimissä

Vaikka naiset ovat voineet säilyttää sukunimensä avioliitossa jo neljännesvuosisadan ajan, on äidin mukaan nimettyjen lasten määrä jopa hieman vähentynyt tuona aikana. Väestörekisterikeskuksen tilaston mukaan viime vuonna syntyneistä vekaroista alle seitsemän prosenttia sai äidiltään sukunimen, joka on eri kuin isällä.

Trendinä on, että naiset pitävät aiempaa useammin sukunimensä mutta lapset nimetään edelleen miehen mukaan. Miehen sukunimen suosioon on useita syitä, kertoo nimiin erikoistunut tutkija Sirkka Paikkala Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta.

- Osaltaan tässä vaikuttaa vanha totuttu tapa, jossa perheellä on yhteinen sukunimi. Voidaan myös miettiä sitä, onko suvun paineilla vaikutusta siihen, että lapsille annetaan miehen nimi. Toisaalta päätös saattaa syntyä sen pohjalta, kummanko puolison nimi koetaan miellyttävämmäksi.

Avoliitoissa kaivataan myös perinteitä

Myös vuosien saatossa yleistyneet uusperheet ja avoliitot näyttäisivät suosivan miesten sukunimiä.

- Avoliitossa saatetaan haluta säilyttää jotain perinteistä ja sitten valitaan isän nimi, kuvailee Väestöliiton perheneuvoja Salla Hyvärinen.

Hyvärinen korostaa, että sukunimen valinta on vahvasti tunteisiin pohjaava päätös. Esimerkiksi monelle miehelle on tärkeää kokea, että suku jatkuu myös lasten sukunimessä. Tosin samaa voidaan sanoa usean nykynaisen kohdalla.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Koistinen

Lue seuraavaksi